Încă o persoană arestată pentru 30 de zile, în dosarul ”Notificărilor Roșii” ale Interpol

11.06.2024, 15:51
Încă o persoană a fost arestată pentru 30 de zile, în dosarul ”Notificărilor Roșii” ale Interpol. Anunțul a fost făcut de procuratura anticorupție, care susține că un alt suspect în acest caz este cercetat în stare de libertate.

Procuratura Anticorupție vine cu noi detalii în cadrul cauzei penale privind o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primeau mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională. Instituția anunță că, pe data de 9 iunie curent, o persoană cercetată pe caz a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău la ieșirea din țară, fiind efectuată o percheziție corporală și ridicate dispozitive digitale și alte obiecte. După o evaluare a riscurilor implicate, procurorii au decis înaintarea unui demers la judecătorul de instrucție privind aplicarea arestului preventiv în privința acestei persoane. Astfel, suspectul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

În același timp, pe 10 iunie o altă persoană a fost reținută în legătură cu schema indicată, fiind de asemenea efectuate percheziții la adresele asociate acestei persoane. După o evaluare a riscurilor implicate, procurorii au decis eliberarea acestei persoane, care urmează să fie cercetată în stare de libertate. O zi mai devreme, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru TVR Moldova că, în urma scandalului de corupție, șapte angajați ai Biroului Interpol Moldova au fost suspendați din funcție pe parcursul anchetei. Până în prezent, în acest caz exista un singur inculpat - șeful biroului Interpol din Moldova, Viorel Țentiu. Amintim că, la începutul lunii curente șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a anunțat că, mai mulți funcționari din țara noastră ar fi implicați într-o schemă de radiere a notificărilor roșii emise de Interpol pe numele unor inculpați. Mita primită de aceștia ar fi de ordinul milioanelor de dolari. Presa de peste Prut scrie că, cel puțin 20 de interlopi au reușit să scape de urmărirea Interpol, fiind ajutați să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Ulterior, aceștia au revenit în țări europene, unde au comis alte infracțiuni.

Exclusiv TV