Cel puțin 20 de infractori notorii din întreaga lume, anunțați în urmărire generală internațională, ar fi reușit să-și șteargă numele din lista Interpolului datorită unei scheme de corupție implementate cu ajutorul unor funcționari publici din Republica Moldova. Printre cei vizați de investigația procuraturii Anticorupție s-ar număra actuali șefi de la ministerul Afacerilor Interne, cât și un fost ministru al Justiției. Informațiile apar într-o investigație făcută publică de ziarul Evenimentul Zilei din România, care face trimitere la surse apropiate anchetei. Autoritățile de la Chișinău nu confirmă, dar nici nu infirmă cele scrise de presa de peste Prut.
Potrivit publicației românești ”Evenimentul Zilei”, în rezultatul schemei de radiere a numelor unor criminali din lista Interpol, cu ajutorul unor funcționari de la Chișinău, cel puțin 20 de infractori ar fi primit azil politic în țara noastră. După ce ar fi scăpat de pericolul de a fi extrădaţi, unii dintre ei ar fi părăsit Republica Moldova şi ar fi ajuns în ţări europene, precum Franţa şi Marea Britanie, unde ar fi comis noi crime şi infracţiuni. Printre infractorii ajutaţi de Chişinău să scape de urmărire penală s-ar regăsi mai mulţi cetăţeni chinezi şi din statele asiatice, dar și cetăţeni ruşi.
Sursele Evenimentul Zilei de la Chişinău au comunicat că în lista celor bănuiţi se regăsesc şeful Inspectoratului General pentru Migraţie a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, precum şi şeful Biroului Interpol de la Chişinău, Viorel Ţentiu. Un rol cheie, de intermediar pentru transmiterea mitei, l-ar fi avut fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog. Acesta a fost ulterior reprezentantul Republicii Moldova la Interpol. Un alt bănuit este avocatul Oleg Mîţă, - scrie publicația de peste Prut.
Încercările redacției Exclusiv TV de a lua legătura cu cele patru persoane menționate în publicația de presă, nu s-au soldat cu succes. Nici unul dintre ei nu avea telefonul deschis și nu a răspuns la mesaje. În același timp, fostul ministru al Justiției, Vitalie Pârlog, în comentarii pentru presa de la Chișinău a negat orice implicare, susținând că este victima unei campanii de denigrare politică. O zi mai devreme însă, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că, suspectați de implicare în această schemă ar fi 12 persoane, dintre care patru au fost reținute pentru 72 de ore, fără a da nume.
VERONICA DRAGALIN, șefa procuraturii Anticorupție: Potrivit probelor acumulate în cadrul achetei comune, există bănuiala rezonabilă că un grup de persoane de diferite naționalități, au implementat o presupusă schemă de corupție care permit persoanelor ce fac obiectul notificărilor roșii Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, cu scopul de a bloca și șterge notificările roșii a acestora prin plata de mită către funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova. Presupusele sume plătite de beneficiarii acestor scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA.
În același timp, reprezentantul ministerului Afacerilor Interne și al ministerului Justiției care au participat la ședința Guvernului de miercuri, a evitat să dea ochii cu presa pentru mai multe comentarii. De altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a confirmat că, ar fi vorba despre angajați actuali ai ministerului Afacerilor Interne implicați în schema de corupție.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Din conversațiile pe care le-am avut în această dimineață cu responsabilii de la ministerul de Interne, instituția va oferi organului de urmărire penală toate detaliile care sunt necesare în vederea avansării în această anchetă. - Sunt persoane care activează în instituții MAI? – Unele din persoanele care le-ați menționat – da și la persoanele respective m-am referit, atunci când am vorbit despre faptul că se cooperează pentru a fi oferite toate informațiile necesare.
Amintim că în dimineața zilei de 4 iunie, procuratura anticorupție a efectuat peste 30 de percheziții în cadrul unei anchete internaționale între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.
Exclusiv TV