Dragalin: PA a efectuat zeci de percheziții la 12 persoane într-o anchetă comună dintre R. Moldova și Franța, cu asistența FBI. Patru persoane, reținute

4.06.2024, 17:41
Republica Moldova ar fi devenit loc de azil sau gazdă pentru infractori anunțați în căutare internațională, prin radierea notificărilor roșii, emise de Interpol, pe numele lor. Costul acestor servicii s-ar fi ridicat la milioane de dolari. Banii erau achitați drept mită inclusiv persoanelor publice din Moldova. 12 moldoveni sunt suspectați de implicare în această schemă internațională, care este investigată în comun cu forțele speciale din Franța, țara gazdă a serviciului Interpol. Pentru dintre ele au fost reținute, în urma mai multor percheziții efectuate astăzi.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, anunță despre deconspirarea unei grupări internaționale, din care ar face parte și moldoveni, ce se ocupau de pierderea urmelor infractorilor anunțați în căutare internaționale, prin radierea notificărilor roșii, emise de serviciul Interpol.

VERONICA DRAGALIN, șefa procuraturii Anticorupție: Potrivit probelor acumulate în cadrul achetei comune, există bănuiala rezonabilă că un grup de persoane de diferite naționalități, au implementat o presupusă schemă de corupție care permit persoanelor ce fac obiectul notificărilor roșii Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, cu scopul de a bloca și șterge notificările roșii a acestora prin plata de mită către funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova. Presupusele sume plătite de beneficiarii acestor scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA.

Veronica Dragalin a accentuat că în cadrul cercetărilor penale, care au fost inițiate pe 2 aprilie curent în baza informațiilor oferite de structurile speciale din Franța, a fost deconsiprată o altă schemă infracțională conexă.

VERONICA DRAGALIN, șefa procuraturii Anticorupție: Într-o schemă de corupție suprapusă o organizație internațională criminală cu legături cu persoane din Federația Rusă , Ucraina, Belarus și alte țări, suspectată de comiterea infracțiunilor cibernetice , care au cauzat daune de milioane de dolari, a plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii căutați despre statutul notificărilor roșii în schimbul plăților.

12 moldoveni sunt suspectați de implicare în această scheme internațională, susține procuratura anticorupție.

VERONICA DRAGALIN, șefa procuraturii Anticorupție: Procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție au efectuat 33 percheziții la 12 persoane, cu asistența procurorilor și ofițerilor francezi și FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale ridicate în cadrul perchezițiilor autorizate. Până la moment, 4 persoane au fost reținute pentru o perioadă de până la 72 de ore.

Veronica Dragalin a menționat că nu poate spune, acum, cine sunt persoanele suspectate și în ce instituții activează. În același timp, ea a subliniat că, investigația are loc cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite. Potrivit datelor oficiale ale Interpol, în prezent peste 70 de mii de persoane sunt supuse notificărilor roșii, care este o atenționare despre faptul că acest om este anunțat în căutare pentru reținere sau arestare.

Exclusiv TV