Moldova a înregistrat un progres considerabil în prevenirea și combaterea corupției. Declarația a fost făcută de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care astăzi a prezentat raportul de activitate pentru 2023. Potrivit ei, printre cele mai remarcabile rezultate ale anului trecut se numără pronunțarea sentinței definitive de condamnare la 15 ani de închisoare a lui Ilan Șor pentru ,,Fraudă Bancară” a lui Ilan Șor, dar și trimiterea în judecată a trei cauze penale în același dosar, care-l vizează pe Vladimir Plahotniuc. Dragalin a vorbit și despre prioritățile pentru 2024, iar printre acestea sunt obținerea unui nou sediu pentru procuratura anticorupție și extinderea numărului de angajați.
În debutul prezentării raportului privind activitatea Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a declarat că lucrurile se îmbunătățesc la capitolul lupta împotriva corupției.
VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: „Ce spun oamenii din Republica Moldova, e că mai puține persoane le cer lor mită, mai puțini oameni spun că ei plătesc mită. Până la urmă, lupta cu corupția în Republica Moldova merge în direcția care trebuie. Clar lucru că, întotdauna, avem loc pentru mai bine, dar e important să recunoaștem că lucrurile se îmbunătățesc când vorbim de lupta cu corupția.”
Potrivit oficialei, în ultimul an de activitate, Procuraturii Anticorupție s-a concentrat pe combaterea corupției comise de subiecți de rang înalt și a schemelor de corupție care au cauzat prejudicii de sute de milioane de lei.
Dragalin a mai declarat că numărul de sesizări primite de Procuratura Anticorpție a fost mai mic comparativ cu anii precedenți, explicând această scădere prin faptul că a fost schimbată competența instituției pe care o conduce, accentul fiind pus pe subiecți de rang înalt. De asemenea, șefa Procuraturii a menționat că anul trecut pe banca acuzaților au ajuns mai multe persoane, care au ocupat funcții importante în stat.
Dragalin a vorbit și despre prioritățile pentru 2024.
VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: „Până la 31 martie, avem termen să analizăm toate dosarele și să le trimitem după competențe care nu mai sunt de competența Procuraturii Anticorupție. O prioritate pentru noi este să obținem un sediu separat, pentru că vrem să majorăm numărul de funcții, vrem să avem persoane care pot lucra și contribui la efortul nostru și în clădirea în care ne aflăm la moment, nu avem suficient spațiu.”
Referitor la cauzele penale aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție, șefa instituției spune că în dosarul „Frauda Bancară” încă se mai fac investigații, iar pe dosarele ce vizează finanțarea ilegală a partidelor sentința este așteptată în viitorul apropiat.
Exclusiv TV