Marcați
Unii comercianți continuă să folosească grăsimi vegetale pentru a înlocui brânza în plăcinte
21.11.2023, 12:52
Unii comercianți continuă să folosească grăsimi vegetale pentru a înlocui brânza în plăcinte. În perioada octombrie-noiembrie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a efectuat 75 de controale planificate și inopinate, unde au constatat că mai mulți operatori utilizează compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci. Totuși, numărul lor este mai mic decât la începutul anului. În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în sumă de 175 de mii de lei.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează că, în lunile octombrie - noiembrie, a efectuat 75 de controale planificate și inopinate la companiile din alimentația publică.

- În rezultat, s-a constat că, aproximativ 35 % din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci. În luna februarie curent, cifra era mult mai mare – 80 % din unitățile de producere a plăcintelor din țară apelau la aceste practici comerciale înșelătoare, - estimează Agenţia.

Inspectorii au mai constat că, în lunile aprilie-octombrie curent, volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 la sută, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2022, 2021 și 2020. Cifrele demonstrează că operatorii din domeniul alimentar renunță să utilizeze la fabricarea plăcintelor umplutură pe bază de compuși de grăsimi vegetale și animale, iar o bună parte folosesc deja brânza de vaci veritabilă. În același timp, în cadrul verificărilor au fost constatate și alte încîlcări.

Plăcintele nepreambalate, comercializate direct consumatorilor finali, nu conțin mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor. O altă abatere se referă la utilizarea termenului de „produs de brânză” atât în denumirea produselor cât și în lista de ingrediente, în timp ce lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate, - indică Agenţia.

ANSA informează că au fost întocmite 25 de procese verbale cu privire la contravenție, suma amenzilor aplicate fiind de 175 mii lei. Inspectorii Agenției le amintesc operatorilor că este interzisă utilizarea denumirii Plăcintă cu „brânză” sau plăcintă „cu produs de brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conțin brânză de vaci sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale. Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea acestora.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).