Calea Ferată din Moldova are o nouă conducere

13.03.2025, 15:09
Sergiu Cotelnic a fost numit în funcție de director interimar al întreprinderii. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, după ce acum două săptămâni fostul conducător interimar al CFM, Serghei Tomșa, a depus cerere de demisie din motive de sănătate. Sergiu Cotelnic declară că, prioritatea sa este soluționarea problemei restanțelor salariale, care se ridică la 200 de milioane de lei.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a avut doar cuvinte de laudă pentru noul șef interimar al CFM, Sergiu Cotelnic.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Domnul Tomșa din motive de sănătate s-a retras din această funcție rămânând în funcția de vicedirector. Am discutat cu foarte multă lume pentru că căile ferate sunt pentru Republica Moldova strategice, iar noi trebuie să numim o persoană care poate prelua și conduce CFM. Propunerea a parvenit din partea sindicatelor Căilor Ferate, noi vorbim despre Cotelnic Sergiu. Este de specialitate CFM-ist înnăscut. Este din familie consacrată, părinții tot au lucrat la CFM, cunoaște de aproape aceste lucruri. Vine din sistem cu viziune nouă, caracter, voință și dorința de a lucra în beneficiul oamenilor."

Sergiu Cotelnic a ocupat pînă în prezent funcția de șef al depoului de locomotive. În noua funcție, acesta își propune să soluționeze prioritar problema restanțelor salariale, dar și a disponibilizărilor în masă de la întreprindere.

În prezent, datoriile salariale la Calea Ferată din Moldova se ridică la aproximativ 190 de milioane de lei. În acest context, ministrul Vladimir Bolea, menționează că pentru a face față funcției și deficitului de finanțe la întreprindere, ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alocă CFM-ului un suport sub formă de motorină din rezerva de stat. Mai mult, autoritățile vor încearca să reducă cheltuielile și prin implementarea unor proiecte de modernizare.

Situația la Calea Ferată din Moldova a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii, ceea ce a provocat întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților. În încercarea de a reduce povara financiară și de a achita parțial datoriile salariale, CFM a scos la licitație, pe parcursul anului trecut, vagoane și piese vechi, însă măsurile s-au dovedit a fi insuficiente pentru redresarea situației economice. Astfel, restanțele la plata lefurilor depășesc jumătate de an, iar mulți dintre angajați demisionează. Cea mai gravă situație este la nodurile Bălți și Ocnița. Sindicatele de la CFM au anunțat că vor ieși pe 14 martie la protest în centrul Capitalei, pentru a cere guvernanților măsuri urgente pentru plata salariilor.

Exclusiv TV