Cererea de locuințe în raza municipiului Chișinău, depășește cu mult oferta de pe piața imobiliară, iar acest lucru ar duce la o creștere în continuare a prețurilor la apartamente în acest an. Experții imobiliari prognozează că, până la finele 2025 imobilele vor ajunge să fie cu 15 la sută mai scumpe decât în prezent. În medie un apartament la cheie în oraș ajunge acum să conste între 120-250 de mii de euro. Deși se construiește tot mai mult în suburbii și periferiile Capitalei, cei mai mulți moldoveni își doresc totuși o locuință în oraș, din cauza infrastructurii mai dezvoltate.
De la începutul anului curent prețurile la locuințe în medie pe țară au crescut deja cu 4 la sută, iar potrivit experților imobiliari, tendința de majorare treptată se va menține până la finele lui 2025. Ion Chiosa, proprietarul unei companii imobiliare, nu exclude faptul că odată cu încetarea războiului din Ucraina prețul imobiliarelor ar putea exploda.
ION CHIOSA, proprietarul unei agenții imobiliare: "Prețurile cresc la fel cum au crescut și de acum cinci ani încoace, este o creștere normală. Tendința se menține, crește încetișor până la finele anului ar trebuie să fie cu vreo 15 procente mai mari prețurile decât acum. Este o creștere bună, normală pentru piața noastră. În general, dacă se mai termină conflictul cu Ucraina chiar prețurile vor fi din nou ridicate cu 15-20 de procente din cauza materialelor de construcție, aici vorbim de reconstrucția Ucrainei, dar și stare societății va fi mai calmă, mai încrezută în ziua de mâine".
În prezent, scumpirile sunt cauzate, în mare parte, de cererea mult prea mare pentru imobile în Capitală, care depășește ofertele de pe piață, întrucât se construiește mai puțin în ultimii ani. Potrivit expertului imobiliar, deși se construiește tot mai mult în suburbii și periferiile Chișinăului, unde prețurile sunt mai mici, cumpărătorii caută în mare parte imobile în interiorul Capitalei, datorită infrastructurii dezvoltate.
Dacă până acum cei mai mulți moldoveni își achiziționau o locuință în rate, în ultimii doi ani modalitatea de plată a luat o altă întorsătură. Este vorba în special de cei care sunt interesați să investească în bunuri imobile.
ION CHIOSA, proprietarul unei agenții imobiliare: "Cei care investesc au bani cash sau adunate economii bune, capital au mulți și deja se cumpără cu bani cash, chiar 100-150 de mii pentru moldoveni nu este o problemă. Dar sunt întrebate și aceste cu cinci, cu zece prima rată de la companii de construcții cât și cu banca, cu ipoteca. Băncile nu au ridicat niciun fel de dobândă, sunt dobânzi foarte bune".
Potrivit datelor Uniunii Agențiilor Imobiliare, în anul 2024 au fost efectuate peste 16 000 de tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile, iar valoarea medie a unei tranzacții a fost de aproximativ 100 000 de euro.
Exclusiv TV