Ploile din ultimele zile au provocat prejudicii în mai multe localități ale țării

5.06.2024, 18:49
Ploaia cu grindină din seara zilei de 4 iunie a făcut prăpăd în unele raioane ale țării. Hectare cu culturi agricole au fost făcute una cu pământul de urgia vremii. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține că sistemele antigrindină au lucrat la turații maxime, fiind lansate aproximativ 500 de rachete pentru a dispersa norii cu gheață. Acesta nu au acoperit, însă, întreg teritoriul țării. Astfel, producătorii afectați sunt îndemnați să se adreseze autorităților locale pentru a face totalurile pagubelor.

Ploile cu grindină din seara zilei de 4 iunie au distrus tot ce le-a ieșit în cale. În raionul Nisporeni, dar și în alte regiuni a plouat cu gheață de mărimea unui ou. În imaginile video publicate pe rețele de socializare pot fi văzute grădinile gospodarilor, care au fost făcute una cu pământul în doar câteva minute.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, doar în seara zilei de 4 iunie au fost lansate 495 rachete. În acest proces au fost implicate unitățile speciale din Edineț, Soroca, Sîngerei, Cornești și Călărași. În urma influențelor active au fost dispersați 54 nori cu pericol de grindină. Zona de centru a țării însă a rămas expusă urgiei vremii din cauza interdicțiilor aviatice.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerul Agriculturii și Industriei Aliementare: Căderi de grindină pe teritoriul protejat, care ar fi să afecteze culturile agricole nu au fost decât în raionul Nisporeni, acolo unde nu a fost posibil de combătut această grindină. Deci în partea română au avut interdicție aviatică, ei nu au putut să prelucreze. Deci în zona respectivă au și ei sisteme de rachete antigrindină, doar că nu au putut să prelucreze, astfel acest obiect convectiv sau nor, el a majorat acest parametru pentru grindină.

Secretarul de stat al ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, susține că agricultorii care au înregistrat pierderi, trebuie să depună un demers oficial în 24 de ore la direcțiile agricole raionale. Ulterior vor fi formate Comisii pentru Situații Excepționale locale, care vor evalua gradul de afectare a culturilor și vor coordona măsurile de sprijin necesare.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerul Agriculturii și Industriei Aliementare: Înțelegem că mulți nu pot ieși în câmp deoarece pe lângă căderile de grindină noi am avut și căderi de precipitații. Asta ar presupune că nu poți să ieși că este glod. După ce o să iasă noi o să vedem care sunt aceste daune.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în urma precipitațiilor puternice din perioada 30 mai – 3 iunie pe teritoriul Republicii Moldova, au fost înregistrate mai multe prejudicii.

LILIANA PUȘCAȘU, purtătoarea de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: Aici vorbim de localități din sudul centrul și nordul țării, vorbim de Ocnița, vorbim de Cahul, UTA Găgăuzia, Răzeni, Ialoveni, dar și Săiți, Căușeni. În aceste localită au fost afectate hectare de livezi, hectare de floarea soarelui, dar și culturi agricole.

Potrivit IGSU, a fost distrus și aproximativ 750 m de drum asfaltat în satul Bașcalia, raionul Basarabeasca. Republica Moldova s-a aflat sub Codul Galben de instabilitate atmosferică timp de patru zile, iar pentru zilele care urmează meteorologii prognozează ploi cu descărcări electrice.

Exclusiv TV