Ploaia cu grindină care a trecut aseara, a făcut una cu pământul hectare întregi de porumb și floarea soarelui

29.05.2024, 14:40
Au așteptat ploaia ca pe o scăpare, dar s-au ales cu hectare întregi distruse. Ploaia cu grindină care a trecut aseara prin raioanele Hâncești și Ungheni, a făcut una cu pământul hectare întregi de porumb și floarea soarelui. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare îndeamnă producătorii afectați să se adreseze autorităților locale pentru a face totalurile pagubelor.

Ploaia puternică din seara zilei de marți a făcut prăpăd în unele zone ale țării. În raionul Hâncești grindina s-a așternut într-un strat subțire doar după câteva minute de precipitații.

Capriciile vremii au pus la pământ 80 la sută din terenurile semănate cu porumb în raionul Hâncești. Terenurile din imagine sunt ale producătorul agricol, Denis Barbarasa din satul Boghiceni, care spune că, munca sa a fost spălată de ape.

DENIS BARBARASA, fermier, satul Boghiceni, Hîncești: „Tot satul a fost afectat de grindină. Dar, în special, avem o zonă 300-350 de hectare unde, să spunem așa, s-au rupt în două, într-un fel. A fost cel mai afectat de grindină. Acum avem, parțial, porumb distrus 80%. Poate ceva să-și revină. O să spună vremea peste vreo 10 zile. Floarea mai puțin a suferit, floarea vreo 40%. Spălături cel mai grav. De asta ne este frică cel mai mult. A plouat vreo 52 de litri. Noaptea asta a plouat bine, bine.”

Fermierul susține că, în următoarele zile va face o evaluare a pagubelor și speră că autoritățile locale și Ministerul Agriculturii vor interveni prompt.

DENIS BARBARASA, fermier, satul Boghiceni, Hîncești: „Așteptăm o zi, două, să se oprească ploile. Să putem face o evaluare la toate câmpurile. Nu putem sta cu mâinile în brâu. Trebuie să facem niște acte, să vedem care e situația.”

Și satul Sculeni din raionul Ungheni a fost afectat de ploile puternice de noaptea trecută. Din imaginile postate pe rețelele sociale, se vede cum hectare de porumb sunt înghițite de apă.

În același timp, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare i-a îndemnat pe fermieri să contacteze primăriile locale, pentru a avea o evaluare exactă a pagubelor și a interveni cu măsuri de suport.

DANIELA TURCULEȚ, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: „Agricultorii care au înregistrat pagube trebuie să se adreseze Direcțiilor agricole raionale în termen de 24 de ore, pentru a înainta un demers oficial, scris în formă liberă, către primăria în raza căreia sunt amplasate terenurile agricole gestionate, indicând suprafața de culturi agricole afectate.”

În baza solicitării vor fi convocate Comisiile pentru Situații Excepționale locale, care vor evalua gradul de afectare a culturilor și vor coordona măsurile de sprijin necesare.

Exclusiv TV