Începând cu ziua de astăzi, Rusia interzice în totalitate importul de legume și fructe din Moldova. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse invocă motive precum că în producția moldovenească ar fi depistate obiecte de carantină, care nu corespund cerințelor fitosanitare rusești. Autoritățile de la Chișinău dezmint informațiile și spun că decizia este nefondată.
Embargoul asupra fructelor și legumele moldovenești care intră în vigoare astăzi, a fost anunțat de autoritățile ruse în data de 30 noiembrie. Printr-un comunicat de presă publicat pe pagina oficială a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, instituția anunța că în fructele și legumele moldovenești ar fi fost identificate insecte dăunătoare, fapt pe care autoritățile moldovenești îl dezminte. Directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”, Iurie Fală a precizat că nu există niciun raport oficial cu privire la anumite neconformități, iar decizia autorităților rusești este una nefondată, întrucât în ultimii ani, producătorii moldoveni au investit mult în calitate.
IURIE FALĂ, directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”: Ei acolo invocă niște obiecte de carantină fitosanitară, dar noi nu am văzut nicio scrisoare de la ei, cu rapoarte și alte acte că noi chiar am solicitat de la ANSA. Embragourile astea ne-au făcut mai tari. Producătorii noștri au investit foarte mult în sisteme de calitate, din acest motiv e stranie această constatare cu obiecte de carantină fitosanitară. Noi avem peste 100 de producători care-s certificați GLOBALGAP. ANSA controlează foarte bine exporturile și noi nu avem niciun raport de evaluare precum că s-ar fi găsit obiecte de carantină fitosanitară.
Iurie Fală a mai precizat că acesta nu este primul embargou pe care-l impune Federația Rusă țării noastre. Primul a fost aplicat în 2006, apoi în 2014, 2022 și embargoul total care intră în vigoare astăzi. Motivele ar fi mai degrabă politice, decât fistosanitare, crede directorul executiv al asociației.
Potrivit Asociției ”Moldova Fruct”, această instabilitate pe piața Federației Ruse, dar și din cauza războiului din Ucraina, mulți producători moldoveni și-au reorientat exporturile pe piața europeană. În anul 2023, pentru prima dată, exportul de mere a fost direcționat în 40 de țări. În 11 luni ale anului 2023, în Rusia au fost exportate 49 de mii de tone de mere, ceea ce constituție 44,8% din totalul acestor fructe livrate în afară. Asta în timp ce anul trecut, cifra de export constituia 137 de mii de tone sau 71% din volumul total de mere destinate exportului.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a emis un comunicat prin care menționa că în nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real.
Exclusiv TV