Autoritățile caută soluții pentru a susține exportatorii moldoveni afectați de embargoul impus de Federația Rusă

7.12.2023, 11:31
Embargoul impus de Federația Rusă pentru livrările de fructe și legume moldovenești pe această piață este una una politică, deoarece nu există nicio abatere de la normele fitosanitare. Declarația a fost făcută de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care recunoaște că decizia autorităților de la Moscova vor avea consedințe economice pentru țara noastră. În același timp, oficialul susține că autoritățile caută soluții pentru a susține exportatorii moldoveni afectați de interdicție.

Embargoul pentru importul pe piața rusă a fructelor și legumele moldovenești a intrat în vigoare în 4 decembrie. Motivul invocat de Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse ar fi depistarea dăunătorilor în loturile de produse venite din țara noastră. În opinia ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării embargoul impus de Federația Rusă este unul politic și nu ar avea nicio legătură cu calitatea produselor moldovenești ajunse pe piața din această țară.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: Toate deciziile, toate embargourile pe care le-am văzut, eu am numărat cel puțin, ceva timp în urmă vreo șase embargouri în decursul ultimelor două decenii. Evident că și asta, și eu personal, dar cred că și colegii mei o să fie de acord că o considerăm ca fiind o decizie politică și nimic de a face cu acestă calitate a produselor și așa mai departe.

În același timp, ministrul pe Economie recunoaște că interdicția va crea probleme economice în țară, însă nu atât de mari în comparație cu acum două decenii.

Anterior, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a emis un comunicat prin care menționa că în nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. În aceste condiții, ministrul Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba declară că autoritățile vor oferi susținere exportatorilor afectați, inclusiv prin diversificarea pieței de desfacere.

Potrivit Asociției ”Moldova Fruct”, această instabilitate pe piața Federației Ruse, dar și din cauza războiului din Ucraina, mulți producători moldoveni și-au reorientat exporturile pe piața europeană. În anul 2023, pentru prima dată, exportul de mere a fost direcționat în 40 de țări. În 11 luni ale anului 2023, în Rusia au fost exportate 49 de mii de tone de mere, ceea ce constituție 44,8% din totalul acestor fructe livrate în afară. În 2022, cifra de export pe piața rusă a fost de 137 de mii de tone sau 71% din volumul total de mere livrate peste hotare.

Exclusiv TV