Președintele rus, Vladimir Putin cred că în afara pieței țării sale produsele moldovenești nu mai sunt solicitate de alte state. În conferința de presă de totalizare, liderul de la Moscova, s-a întrebat sarcastic cine va cumpăra producția agricolă din țara noastră. Declarația vine la puțin peste o săptămână după ce serviciul fitosanitar rus a impus un nou embargou pentru fructele și legumele cultivate în Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău califică această decizie drept una politică, iar responsabilii de ramură amintesc că fructele moldovenești sunt bine vândute pe piețele europene și cele asiatice, livrările de fructe în Rusia fiind în descreștere cu aproximativ 30 la sută într-un an.
La ultima conferință de presă din acest an, liderul de la Moscova, Vladimir Putin, a vorbit din nou despre producția agricolă din Moldova, care în opinia sa nu ar fi solicitată de alte țări.
VLADIMIR PUTIN, președintele Federației Ruse: ”Producătorii agricoli din Moldova și piața rusească... Nu vor, nu trebuie. Unde o să se ducă ei cu producția asta? Susținătorii Ucrainei din UE închid drumurile și nu le permit exportul produselor agricole ucrainești pe teritoriul lor, chiar dacă se presupune că aceste produse sunt în tranzit. Au închis și gata. Sunt interese proprii și are cine să se lupte pentru aceste interese. Unde se vor duce moldovenii cu aceste produse? Ei au mai spus că renunță la gazul nostru, dar de fapt nu este niciun refuz. Cum vor, așa să facă!”
Malul drept al Republicii Moldova nu mai folosește gazul rusesc de peste un an, au declarat în repetate rânduri factorii de decizie de la Chișinău Toate volumele, care sunt sub nivelul indicat în contractul de livrare cu Gazprom, este redirecționat malului stâng al Nistrului, teritoriu susținut inclusiv financiar de Federația Rusă. Totodată, serviciul rus fitosanitar de stat a impus din 4 decembrie un nou embargou pentru fructele și legumele moldovenești, invocând încălcări ale normelor de carantină. Motivele Moscovei au fost respinse de responsabilii moldoveni din ramură.
IURIE FALĂ, directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”: ”Noi înțelegem de unde cresc picioarele la embargourile astea. Toate 4 s-au introdus atunci când au fost anumite cotituri politice pe care le face Republica Moldova, când se orientează să aibă relații mai bune cu Uniunea Europeană, să devină membru. Noi cu CSI nu avem probleme, doar Rusia o introdus restricții.”
În acest context, ministrul Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba a declarat anterior că autoritățile vor oferi susținere exportatorilor afectați, inclusiv prin diversificarea pieței de desfacere.
DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei și Digitalizării: ”Guvernul va continua să susțină antreprenorii în efortul lor de a-și crește calitatea producțiilor, de a identifica noi piețe, de a-și diversifica piețele de desfacere, astfel încât să depindem în sensul bun al cuvântului de piețe și de țări predictibile, de parteneri de încredere.”
Potrivit Asociției ”Moldova Fruct”, această instabilitate pe piața Federației Ruse, dar și din cauza războiului din Ucraina, mulți producători moldoveni și-au reorientat exporturile pe piața europeană. În anul 2023, pentru prima dată, exportul de mere a fost direcționat în 40 de țări. În 11 luni ale anului 2023, în Rusia au fost exportate 49 de mii de tone de mere, ceea ce constituție 44,8% din totalul acestor fructe livrate în afară. Asta în timp ce anul trecut, cifra de export constituia 137 de mii de tone sau 71% din volumul total de mere destinate exportului. Precizăm că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a emis un comunicat prin care menționa că în nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real.
Exclusiv TV