"Moldovagaz": Tariful la gaze nu se va micșora

23.03.2023, 13:20
Tariful la gaze nu va micșora în viitorul apropiat, din cauza că prețul de import al metanului nu a scăzut în așa măsură, încât să influențeze prețurile interne, cât și a devierilor financiare pe care Moldovagaz trebuie să le recupereze din tarif. Datele Moldovagaz arată că, la începutul acestui an, suma devierilor financiare nerecuperate din tarife era de aproape 2,5 miliarde de lei.

Potrivit portalului mol-street, compania Moldovagaz mai are de recuperat aproape 2,5 miliarde de lei, inclusiv peste 160 de milioane de lei din anii 2011-2019 şi peste un miliard de lei din anul 2022. Anul trecut s-a reuşit recuperarea unor devieri tarifare de 1,82 miliarde de lei, în special datorită faptului că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a inclus aceste devieri în calculul preţurilor reglementate. În acelaşi timp, se atestă o reducere cu aproape 40 la sută a consumului de gaze în primele două luni ale acestui an, o dată cu încălzirea vremii și a utilizării de către Termoelectrica a păcurii la producerea energiei electrice şi termice, dar şi a preţurilor foarte mari pentru consumatorii finali, precizează sursa citată. Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost întrebat dacă gazul livrat consumatorilor se va ieftini. Oficialul a răspuns că nu este responsabil de stabilirea tarifelor la curentul electric și gaz.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: ”Noi, din partea noastră, vom face tot posibilul ca, pe dimenisunea de energie electrică, să negociem cu partea transnistreană un contract mai bun, ca să fie temei pentru reducerea tarifelor. Exact așa, pe partea noastră, vom depune eforturi pentru a achiziționa gaze. Cât din acest gaz va ajunge la consumator, cu ce preț și când va putea duce la scăderea tarifelor, ține de competența ANRE, peste care nu intenționez să intervin.”

Preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat pentru mold-street că au loc consultări în permanenţă cu ANRE privind tarifele, dar, deocamdată, este prematur de a face anumite ipoteze. ”Estimăm că, până la finele lunii martie 2023, valoarea devierilor tarifare ar putea să se reducă la 1,4 miliarde de lei. Va depinde mult şi ce preţ la gaze vom avea de la 1 aprilie 2023”, a precizat Ceban.

Luni, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că malul drept al Nistrului a reluat în luna martie 2023 importul și consumul de gaze de la gigantul rus Gazprom. El a precizat că este vorba despre volume de până la 800 de mii de metri cubi de gaze pe zi. Ulterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov a anunțat că această decizie nu a fost coordonată cu autoritățile de resort și i-au cerut companiei ”Moldovagaz” să vină cu explicații.

Exclusiv TV