Tot mai mulți bătrâni ajung în centrele de plasament din țară

1.02.2023, 17:32
Tot mai mulți bătrâni ajung să-și trăiască sfârșitul vieții în centrele de plasament din țară. Unii ajung aici din cauza singurătății, alții sunt aduși de familiile care nu au condiții de întreținere, sau nu-și doresc o bătaie de cap în plus. Ajung în aceste centre și oamenii cu nevoi speciale, care necesită o îngrijire medicală calificată. Mulți din cei ajunși în centrele de plasament leagă prietenii pentru a petrece timpul mai vesel. Zilele se scurg între cabinetul medical, sufragerie și camera de dormit, depănând amintiri cu bune și rele.

Centrul de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din Chișinău are o capacitate de cazare de 210 locuri, din care doar 12 mai sunt libere. Șefa instituției, Nadejda Radu spune că lunar înregistrează în jur de zece solicitări, iar cei mai mulți solicitanți rămân aici pentru îngrijiri.

NADEJDA RADU, șefă serviciu social Centrul de plasament pentru persoane vârstnice: Beneficiarii serviciului nostru sunt persoane cu dezabilități, persoane vârstnice, persoane singure, persoane cu necesități speciale care au nevoie de îngrijiri medicale speciale, pe care nu pot să le ofere familia sau nu au condiții necesare la locul de trai. Pe parcursul unei zile noi avem supraveghere medicală cu investigați medicale, cu acordarea medicamentelor necesare, cu măsurarea tensiunii, alimentarea.

De aproape un an, Centrul de plasament din Chișinău a devenit casă și pentru bătrâni din Ucraina, care au fugit din calea războiului. Aici sunt cazați 57 de ucraineni, dintre care 19 au nevoie de o îngrijire specială.

NADEJDA RADU, șefă serviciu social Centrul de plasament pentru persoane vârstnice: Noi avem dezvoltat un serviciu pentru 60 de locuri pentru persoanele refugiate. Sunt plasate în baza îndreptării de la linia verde și în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație. La momentul actual avem 57 de persoane refugiate. Avem la momentul de astăzi 19 persoane cu necesități speciale. Necesitățile sunt diferite, avem țintuiți la pat, avem cu cancer, avem cu diabet și cardiaci și avem în cărucioare cu rotile.

Îngrijirea locuitorilor azilului a devenit mai dificilă în acest an din cauza scumpirilor. Totuși, instituția nu duce lipsă de nimic, pentru că în ajutor au venit mai multe organizații internaționale.

NADEJDA RADU, șefă serviciu social Centrul de plasament pentru persoane vârstnice: Avem parteneri de colaborare care ne ajută în special cu produsele alimentare pentru beneficiari.

Persoanele aflate la azil sunt implicate pe parcursul zilei în mai multe tipuri de activități. Aici este deschis un atelier de creație unde pot desena și croșeta. În incinta instituției este format și un ansablu muzical. Periodic bătrânii sunt vizitați de artiști din țară, care le bucură sufletele cu piesele lor. În Republica Moldova sunt în total 14 instituții de asistență socială al căror fondator este Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Două din ele oferă îngrijiri necesare și pentru persoanele cu dizabilități.

Exclusiv TV