Mame solitare, minore sau victime ale violenței în familie, care au copii cu vârsta de peste 6 ani, vor beneficia gratuit de condiiții sociale, inclusiv de sănătate, educație și dezvoltarea abilităţilor parentale. Autoritățile municipale au lansat astăzi serviciul social ”Centrul maternal de plasament pentru cuplul mama-copii pentru această categorie de vârstă. Primii beneficiari au fost deja găzduiți în cadrul instituției. Este vorba de o adolescentă, solitară și cei doi copii ai săi.
Centrul maternal de plasament pentru cuplul mama-copii cu vârsta mai mare de 6 ani a fost renovat și amenajat cu toate condițiile pentru a oferi sprijin femeilor aflate în dificultate. Până acum, în municipiu existau astfel de servicii, doar că erau destinate mamele cu copii mai mici de 6 ani. Scopul acestui serviciu este de a preveni abandonul celor mici.
ANGELA CUTASEVICI, viceprimară a municipiului Chișinău: În acest spațiu, mamele vor fi sprijinite și consiliate din perspectivă psihologică, abilitare economică, încadrare în familie, educație parentală, care este foarte necesară pentru victime, atât copii, cât și mame.
Centrul are capacitatea să adăpăstească concomitent 20 de beneficiari - șapte mame și 13 copii - pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de prelungire a termenului de cazare pentru încă jumătate de an. De asemenea, serviciul oferă suport și pentru mamele și copiii refugiați din Ucraina. Prima mămică, o tânără sub 18 ani și cei doi copii ai săi, sunt primii beneficiari ai noilor servicii municipale.
Serviciul social este dezvoltat în cadrul memorandumului de înțelegere între municipiul Chișinău și UNICEF Moldova, cu suportul donatorilor, inclusiv Guvernul Franței. În acest sens, UNICEF a alocat 3,5 milioane de lei, iar Consiliul Municipal al capitalei - aproape un milion de lei.
MAHA DAMAJ, reprezentantă de țară UNICEF în Moldova: La nivel mondial, una din trei femei cu vârsta de 15 ani și mai mare a avut experiența violenței fizice sau sexuale în viața ei, pur și simplu, pentru că este femeie sau fată. În Moldova, această cifră este, din păcate, și mai mare. Problema rămâne în mare măsură neraportată din cauza nepedepsirii, tăcerii, stigmatizării și rușinii față de cei din jur.
În cadrul centrului maternal activează 24 de specialiști, care vor oferi servicii de îngrijire, educație și sănătate 24 din 24 de ore.
Exclusiv TV