România a depus oferta pentru cumpărarea Portului Giurgiulești

16.05.2025, 17:23
România a depus oferta pentru cumpărarea Portului Giurgiulești din Moldova. Portalului profit.ro scrie că, aceasta este prima ofertă depusă în procesul de licitare. Anterior, autoritățile de la Chișinău au explicat că nu este vorba despre portul de stat de la Dunăre, ci despre obiectivul deținut de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare.

Potrivit portalului profit.ro, la mijlocul lunii aprilie, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat lansarea licitației internaționale, cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova. Un document oficial văzut de portalul media respectiv, relevă că, statul român a fost primul care a depus ofertă în cadrul licitației.

„Compania Națională "Administrația Porturilor Maritime" Constanța ( CN APM SA) a depus pe data de 24 aprilie 2025 oferta neangajantă pentru preluarea operatorului Portului Giurgiulești, firma ICS Danube Logistics. Instituția a depus prima ofertă în cadrul licitației, demonstrând un real interes pentru Portul Giurgiulești din Republica Moldova”, - menționează profit.ro.

Autoritățile de la București și-au exprimat public intenția de preluare a Portului Giurgiulești încă în 2023. Acesta este situat pe Dunăre la kilometrul 133 de Marea Neagră, iar Guvernul României a aprobat în 2024 inițierea negocierilor cu BERD pentru cumpărarea portului de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța.

MARCEL CIOLACU, prim-ministrul României: „Trebuie să realizăm că, Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, care nu este încă funcținal și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta.”

La Giurgiulești funcționează două entități portuare distincte: Portul Internațional Liber, operat de compania Danube Logistics și aflat în proprietatea BERD, și Portul de stat, aflat în proprietatea Guvernului Republicii Moldova. Autoritățile moldovene au precizat anterior că nu intenționează să vândă proprietatea sa portuară.

Portul este situat pe o scurtă porțiune de faleză la Dunăre din Moldova și se învecinează atât cu România, cât și cu Ucraina. În calitate de principal port al Republicii Moldova, acesta gestionează peste 70% din comerțul de import și export realizat pe cale navigabilă în țara noastră. Rolul său strategic a crescut în regiune, iar portul este bine poziționat pentru a servi la reconstrucția viitoare a Ucrainei. Portul Internațional Liber Giurgiulești constă din terminalul petrolier, portul mărfar și de călători și o zonă industrială. Terminalul petrolier a fost construit din investiții străine în valoare de 35 milioane dolari SUA.

Exclusiv TV