Peste 50% din populația aptă de muncă este inactivă

13.05.2025, 16:22
Un salariu minim de 20 de mii de lei lunar, dar cu posibilitatea de a crește în timp. Atât cer tinerii să fie remunerați pentru a trăi decent și pentru a nu pleca din țară. Cel puțin asta arată un sondaj intern realizat de Confederația Națională a Sindicatelor. Statistica a fost confirmată și de tinerii pe care i-am abordat în stradă. Ei spun că la cât de mult s-au scumpit toate în ultima perioadă, e ireal să muncești pentru un salariu de câteva mii de lei.

În timp ce avem o criză de angajați, cu mii de locuri vacante în aproape toate sectoarele economiei, peste 50% din populația aptă de muncă, cu vârste între 25 și 54 de ani este inactivă și nu se poate integra pe piața muncii. Vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Lilia Franț, spune că tinerii din Republica Moldova, în mare parte, sunt descurajați să-și găsească de muncă în țară din cauza salariilor mici. Potrivit unui studiu intern, un tânăr specialist ar fi gata să lucreze pentru un salariu minim de 20 de mii de lei.

LILIA FRANȚ, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova: „O medie per țară ar fi de o mie de euro, adică am vorbi despre 20 de mii de lei. Cel puțin, în sondajele pe care le-am făcut noi cu tinerii, ei vorbesc despre un salariu de 20 de mii, pentru un salariu de începător ei ar accepta și un salariu de 10 mii de lei, dar cu o creștere constantă a acestuia în dependență de implicarea lui personală, de creșterea lui profesională și rezultatele pe care le poate aduce.”

Și tinerii pe care i-am abordat în stradă au confirmat acest lucru. Ei spun că un salariu minim de 20 de mii de lei le-ar permite să facă față cheltuielilor și să trăiască cât de cât decent.

Tinerii sunt conștienți că pentru un astfel de salariu trebuie să fie și buni profesioniști, de aceea pun accent pe studii și formare profesională.

Datele statistice mai arată că peste 25% dintre tinerii Republicii Moldova, ceea ce înseamnă peste 137 de mii de persoane, care au vârste între 15 și 34 de ani, nu studiază și nu au un loc de muncă. Aceștia, în mare parte, refuză să lucreze pentru salarii mici sau nu văd perspectivă de creștere profesională. Organizațiile sindicale cred că salariile motivante, i-ar atrage ușor pe tineri în câmpul muncii.

LILIA FRANȚ, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova: „Primul moment pentru care credem noi că trebuie de luptat este să avem o majorare de salariu, dar și majorare de salariu pe alb. Avem aceste două momente cheie. Pentru că doar în condițiile în care va fi un salariu pentru care să vrei să muncești, atunci vom avea, inclusiv, cei 25% din tineri din categoria NEET care vor dori să se implice în piața forței de muncă. În caz contrat, la tempourile cu care se schimbă astăzi piața muncii, este un risc ca ei să nu vrea să se implice sau să caute alternative.”

În context, precizăm că domeniul cel mai bine plătit în Republica Moldova este IT, cu salarii medii de peste 40 de mii de lei. Motivul pentru care acest sector este mai atractiv din punct de vedere salarial este faptul că angajații colaborează cu diverse companii internaționale. Pe de altă parte, cele mai mici salarii le ridică muncitorii necalificați, precum paznicii, măturătorii sau femeile de serviciu. În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este de 5.500 de lei pentru un program complet de muncă. Cel mediu constituie 16.100 de lei.

Exclusiv TV