Peste 65 de mii de porci vor fi sacrificați, după ce un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat la cea mai mare fermă porcină din țară. Aceasta se află în apropierea localității Roșcani din raionul Anenii Noi. Autoritățile au întreprins măsuri pentru eradicarea focarului și prevenirea răspândirii bolii. Deocamdată, nu se cunoaște care este prejudiciul suferit de proprietarul fermei, însă acesta va primi despăgubiri din partea statului.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, focarul de pestă porcină africană a fost confirmat în 16 martie la ferma amplasată în extravilanul localității Roșcani, raionul Anenii Noi, prin testări de laborator în probele recoltate de la porci.
ALEXANDR MANCIU, director general adjunct, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor: „Circa 65 de mii de animale, care sunt din diferite categorii de vârstă, începând cu porci sugari și terminând cu scroafe de prăsilă pentru reproducere, porci deja în faza finală de îngrășare și care erau destinați spre abatorizare. Deja, de la ora 11:00 a început sacrificarea porcilor în această fermă. Are loc cartografia animalelor, se discută cu proprietarii și se explică cum se manifestă această boală.”
Comisia pentru Situații Excepționale a raionului a aprobat o serie de măsuri urgente pentru eradicarea rapidă a focarului, precum și pentru a preveni răspândirea bolii.
CONSTANTIN MORARI, primarul satului Roșcani, raionul Anenii Noi: „Noi acum, ca autoritate locală, (musca) ne ocupăm, alături de colegii de la subdivizunea teritorială siguranța alimentelor, pentru a nu permite răspândirea acestui virus în localitate, deoarece noi avem deținători de porcine. Vorbesc de gospodării individuale, chiar dacă nu sunt atât de mulți, dar nu putem să permitem răspândirea acestui virus.”
De asemenea, accesul în zonă a fost restricționat. O comisie specializată urmează să evalueze pagubele, iar proprietarul fermei va primi despăgubiri.
Ferma din satul Roșcana, raionul Anenii Noi, deține a patra parte din tot șeptelul de porci crescuți în întreprinderile agricole din Republica Moldova, care, potrivit Biroului Național de Statistică, la sfârșitul anului 2024, era de aproximativ 260 de mii de capete, scrie portalul ziua.md. De la începutul anului, în mai multe raioane au fost înregistrate peste 30 de focare de pestă porcină în gospodăriile oamenilor, fiind uciși aproximativ 200 de animale domestice infectate cu virus. Pentru porcii infectați cu pestă, proprietarii gospodăriilor și fermelor primesc despăgubiri din partea statului în funcție de prețul de piață, de vârsta și greutate animalului. Compensațiile se acordă doar pentru animalele înregistrate oficial.
Exclusiv TV