Copiii cu nevoi speciale și persoanele cu dizabilități severe din copilărie vor beneficia concomitent de pensie pentru invaliditate și pensii de urmaș, în cazul în care își pierd întreținătorul. Cea de-a doua alocație va fi plătită pentru cele două categorii de beneficiari pe tot parcursul vieții și nu doar până la majorat ca în prezent. Acest drept este prevăzut de un proiect de lege, votat de Parlament în prima lectură.
Actuala legislație prevede acordarea unei singure alocații în cazul în care copiii cu nevoi speciale sau adulții cu dizabilități severe din copilărie și-au pierdut un părinte. Aceștia trebuie să aleagă între alocația pentru dizabilitate sau cea de pierdere a întreținătorului. Mai mult, ultima este alocată doar copiilor pînă la vârsta de 18 ani.
MARINA MOROZOVA, deputata fracțiunii PAS: "Întrebarea este ce facem cu acești copii după 18 ani? Majoritatea dintre ei nu pot să se angajeze. Propunem ca pensia de urmaș să fie nu doar până la 18 ani, dar pe parcursul întregii vieți pentru copiii cu dizabilități severe și pentru persoanele cu dizabilități severe din copilărie. În Republica Moldova avem 5500 copii cu dizabilități severe".
Astfel, cele două categorii de beneficiari, vor primi concomitant două alocații de stat. Cuantumul pensiei de urmaș în cazul persoanelor cu dizabilități severe din copilărie va fi în mărime de 75 % pentru fiecare urmaș din venitul întreținătorului.
Proiectul este elaborat în contextul promovării și aplicării mecanismelor de protecție socială și a perfecționării cadrului normativ pentru asigurarea accesului la prestații echitabile a copiilor cu dizabilități și a persoanelor cu dizabilități severe din copilărie.
Exclusiv TV