Poliția națională anunță că, este în proces de identificare a tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care ar fi primit bani din partea grupului criminal Șor din Federația Rusă. Verificarea acestor informații a fost permisă de instanța de judecată. În același timp, Centrul Național Anticorupție susține că a aplicat amenzi de aproximativ un milion de lei pentru corupere electorală, alte aproximativ 350 de procese verbale fiind în proces de examinare.
Inspectoratul General al Poliției anunță că, în baza încheierii instanței de judecată, a inițiat procedurile de ridicare a informațiilor actualizate până la ziua de astăzi cu privire la toți utilizatorii din Republica Moldova conectați cu sistemul PSB, care au primit mijloace bănești din partea grupului criminal ȘOR.
"Transferurile erau operate prin Promsvyazbank, bancă din Federația Rusă aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina, banii fiind oferiți în schimbul voturilor sau a opțiunii “NU” la referendum. În baza acestor informații este cunoscută identitatea tuturor persoanelor vizate, care au beneficiat de surse bănești din partea băncii din Federația Rusă, pentru a exclude operarea cu bani cash și, respectiv, limitarea informațiilor pe care ar fi putut să le obțină Poliția", - se menționează într-un comunicat de presă al IGP.
În același timp, Centrul Național Anticorupție a anunțat că, a aplicat amenzi în valoare de aproximativ un milion de lei pentru corupere electorală.
"Centrul Național Anticorupție informează despre recepționarea de la Poliție a peste 350 de procese-verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 prim Cod Contravențional – coruperea electorală pasivă. În acest sens, CNA a aplicat deja amenzi în valoare aproximativ 1 milion de lei, suma amenzii pentru acest gen de contravenție variind între 25 de mii de lei și 37 500 de lei. Potrivit CNA, coruperea electorală pasivă prevede constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor. În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepționate, urmând să ia decizii pe marginea acestora", - se menționează într-un comunicat de presă al Centrului Anticorupție.
După alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind modificarea Constituției prin introducerea dezideratului integrării europene a țării, candidata Maia Sandu a anunțat despre o tentativă fără precendent de corupere a 300 de mii de alegători de către grupul criminal organizat, condus de fugarul Ilan Șor. Alegătorii ar fi primit bani pentru opțiunea NU în cadrul plebiscitului. Despre tentativa de fraudă a vorbit și premierul, Dorin Recean.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Înțeleg că organele de resort vor prezenta amploarea fraudei electorale și mă aștept de la toți concurenții electorali, care se declară și sunt efectiv pentru democrație, să condamne acest efort de fraudă electorală. Nu doar să se declare pentru democrație, dar să fie efectiv pentru ceea ca poporul să-și exprime liber opțiunea de vot".
Ilan Șor nu a comentat acuzațiile structurilor de drept din Moldova, iar în condițiile aflării acestuia în afara țării, redacția Exclusiv TV nu a putut obține o reacție a fugarului. În același timp, Inspectoratul General al Poliției și Centrul Național Anticorupție amintesc că, persoana care a săvârșit un act de corupție electorală este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârșirii faptei de corupere electorală.
Exclusiv TV