State Unite ale Americii nu sunt pregătite să ridice restricțiile privind aria de utilizare a rachetelor cu rază lungă de acțiune, furnizate Ucrainei. Declarația a fost făcută de Casa Albă, în pofida solicitărilor repetate a liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, care cere Occidentului să-i permită utilizarea acestor arme pentru a nimici țintele îndepărtate de pe teritoriul Rusiei. Nici Marea Britanie nu va permite Ucrainei să lovească Federația Rusă cu arme cu rază lungă de acțiune, scrie presa internațională, care menționează că, în acest sens este necesară aprobarea SUA.
Ucraina de câteva săpămâni speră să obțină permisiunea de a utiliza două tipuri de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, pe care le deține deja, pentru a lovi ținte militare precum aerodromuri situate în interiorul teritoriului rus. În ciuda insistențelor Kievului, State Unite mențin restricțiile privind aria de luptă pentru acest tip de armă.
MATTHEW MILLER, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: "Nu am anunțuri de făcut cu privire la modificările politicii noastre astăzi. Continuăm să ne angajăm cu partenerii noștri ucraineni cu privire la cel mai bun mod în care aceștia îi pot sprijini pentru a se asigura că câștigă acest război, cel mai bun mod în care le putem oferi capacități și sprijin de informații și alt sprijin și acesta va continua să fie angajamentul nostru. Dar nu am niciun anunț de făcut cu privire la politică".
Nici Marea Britanie nu va permite Ucrainei să lovească Federația Rusă cu arme cu rază lungă de acțiune. Este necesară aprobarea SUA pentru a anula această decizie, notează The Times. Mai mult, publicația scrie că zilele trecute s-a aflat că cinci foști miniștri britanici ai apărării și foști șefi de guvern ai Marii Britanii i-au cerut actualului prim-ministru să permită Ucrainei să lovească adânc în Federația Rusă cu rachete Storm Shadow. Ei au motivat că orice întârziere nu va face decât să-l încurajeze pe dictatorul rus Vladimir Putin. Totuși, potrivit The Times, Marea Britanie nu va acționa singură, întrucât sistemele americane de ghidare sunt considerate cruciale pentru ca rachetele să-și atingă țintele. Totodată, autoritățile britanice cred că, cel mai probabil, SUA vor da „undă verde” la Adunarea Generală a ONU de la New York, la sfârşitul lunii septembrie. Comentând discuțiile dintre statele membre ale NATO cu privire la loviturile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei asupra teritoriului rus, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg a declarat pentru o publicați britanică că acest pas va depinde de deciziile fiecărui stat în parte.
„Sunt decizii pe care trebuie să le ia fiecare aliat în parte, dar este important să ne consultăm îndeaproape cu privire la aceste chestiuni. În război, nu există opțiuni fără riscuri. Dar eu continui să cred că cel mai mare risc pentru noi va fi victoria președintelui Putin în Ucraina”, - a subliniat secretarul general.
Anterior, liderul rus, Vladimir Putin a declarat că dacă țările occidentale permit Ucrainei să atace Rusia cu rachetele lor, aceasta va însemna că participă direct la un conflict militar, iar răspunsul va fi unul pe potrivă.
Exclusiv TV