Actuala președintă, Maia Sandu și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi s-ar lupta în turul doi pentru funcția de președinte al țării, în cazul în care alegerile prezidențiale ar avea loc în cel mai scurt timp. Cel puțin asta arată ”Barometrul iData august 2024”, realizat în perioada 19-25 august curent. Potrivit cercetării, în cazul unor eventuale alegeri parlamentare, noua legislatură ar fi formată din reprezentanții a trei partide politice și ai unui bloc electoral.
Companiile de măsurări sociologice încep prezentarea prognozelor electorale în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, planificate pentru 20 octombrie curent. Barometrul iData - august 2024 arată că, în cazul unor alegeri prezidențiale, cei mai mulți respondenți - peste 27 la sută - și-ar da votul pentru actuala șefă a statului, Maia Sandu. Pe locul doi se află Renato Usatîi, cu un scor de 11,6 la sută, iar pe locul trei - Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de socialiști. El ar acumula peste 11 la sută din sufragii. În top 5 se află și fostul premier, Vasile Tarlev, cu 5,8 la sută din voturi. În același timp, respondenții l-au menționat și pe candidatul Blocului Electoral „Victorie”, Vasile Bolea, deși atât entitatea politică, dar și candidatul nu au fost înregistrați de CEC. Restul candidaților incluși în sondaj nu au acumulat mai mult de 4 la sută din voturi.
VERONICA ATEȘ, vicedirectoare idаta: „Nu ar vota la alegerile prezidențiale 3,8%. Nu știu cu cine să voteze - aproape 15 la sută. Este un procent de 15 la sută dintre cetățeni, care urmează să se decidă cu cine să voteze. Aici este un spațiu destul de larg pentru unii politicieni de a lucra cu electoratul și de a-i convinge să meargă la vot și să-i voteze.”
De asemenea, participanții la sondaj au fost întrebați și despre participarea la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În cadrul măsurărilor, aceștia și-au spus opinia privind modificarea Constituției. Astfel, aproape 49 la sută dintre intervievați au răspuns că susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, 37 de procente dintre participanții la chestionar au un răspuns negativ la această întrebare. Totodată, peste 11 la sută - nu au știut ce să răspundă, iar 4 la sută - nu ar vota sau nu ar strica buletinul de vot.
În același timp, în cazul unor alegeri parlamentare, potrivit sondajului, noul Legislativ ar fi format din reprezentanții a patru entități politice. Cei mai mulți respondenți dintre cei care au o opțiune de vot - 37 la sută - ar opta pentru Partidul Acțiune și Solidaritate. Pe locul doi s-ar clasa Blocul Politic „Victorie”, cu un scor de puțin peste 17 la sută, fiind urmat de Partidul Socialiștilor cu 16,1 la sută și Partisul Nostru cu 11,2 la sută din sufragii. Celelalte partide nu ar acumula numărul necesar de voturi pentru a accede în Legislativ. Astfel, cele mai multe mandate în viitorul Parlament, le-ar acumula PAS, dar nu suficiente pentru a forma o majoritate.
Sondajul a fost realizat în perioada 19-25 august curent, pe un eșantion de 1004 repsondenți, din 372 de localități din Republica Moldova. Marja de eroare este de +/-3%. Informațiile au fost acumulate în cadrul interviurilor realizate prin metoda CATI - 70 la sută, și CAWI - 30 la sută. Sondajul a fost realizat cu aprobarea Comisiei Electorale Centrale din resursele proprii ale companiei sociologice SRL Date inteligente.
Exclusiv TV