Ministerul Energiei lansează primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă

12.07.2024, 18:01
Energie verde și sigură, la prețuri accesibile. Ministerul Energiei lansează primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă în Moldova. Este vorba de construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitatea totală de 165 MW. Autoritățile estimează că, după finalizarea conectării centralelor electrice, ponderea energiei din surse regenerabile ar putea crește de la 10 la stă până la 16,6 procente.

Autoritățile estimează că licitațiiile pentru capacități mari de energie regenerabilă vor atrage investiții de aproape 190 milioane de euro pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice. Câștigătorii concursurilor vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată. Acesta va fi stabilit în cadrul procedurii de licitație, fără a depăși plafonul de 1,5 lei/kWh pentru energia eoliană și 1,67 lei/kWh pentru cea solară, stabilit de ANRE.

SERGIU APARATU, director general interimar al Î.S „Moldelectrica”: „Pot să vă spun că Moldelectrica în anul 2023 a înregistrat o creștere cu 39% a solicitărilor pentru racordare la rețea, ceea ce înseamnă puterea vizată totală în 2023 de 1096 de megawatt. La momentul actual, în sistemul electroenergetic sunt racordate 306,58 megawatt instalații de generare a energiei regenerabile. Atenționez că este o licitație, sunt o investiție colosală în aceste instalații regenerabile. Respectiv, să studieze cu atenție documentația de licitație.”

EUGEN GÎRLEA, președintele Asociației Producătorilor de Energie Electrică Eoliană și Fotovoltaică: „Ritmul de creștere al energiei regenerabile în ultimii trei ani de zile a fost de, practic, 183%, iar noi presupunem că, în următorii 2-3 ani, la fel, practic, se va dubla acest ritm. Ceea ce se propune, de fapt, probabil, vom avea și un efect de prețuri mai mici la energie electrică.”

În același timp, Uniunea Europeană și-a exprimat sprijinul pentru Moldova în procesul de tranziție spre energia regenerabilă, precizând că acest lucru va spori securitatea energetică.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Tehnologiile de energie regenerabilă, precum cele eoliene și solare, oferă alternative curate la combustibilii fosili, esențiali pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și asigurarea securității energetice. Tranziția către o energie mai curată este extrem de importantă, deoarece abordează peste 75% din emisiile de gaze cu efect de seră al UE.”

Capacitatea totală de 165 MW este împărțită în 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că documentele de licitații sunt aproape finalizate și vor fi publicate săptămâna viitoare. Anterior, autoritățile au declarat că vor să ajungă, până în anul 2030, la o cotă de 30 la sută de energie regenerabilă din totalul consumului energetic din țară.

Exclusiv TV