Exercitarea profesiei de psiholog ar putea fi reglementată

10.07.2024, 14:30
Exercitarea profesiei de psiholog va fi reglementată prin lege în Republica Moldova. Acest lucru este prevăzut de o inițiativă legislativă, înregistrată în Parlament de deputații fracțiunii PAS. Documentul stipulează forme de organizare a psihologilor de liberă practică, înființarea Colegiului Național al Psihologilor, dar și cartografierea tuturor celor care aleg să practice această meserie.

Potrivit deputatei fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Liliana Grosu, proiectul de lege privind exercitarea profesiei de psiholog a fost dictat de mai multe necesități, inclusiv descrierea condițiilor legale pentru această activitate în sectorul public și privat, care să fie desfășurat în baza standardelor de calitate.

LILIANA GROSU, deputat, fracțiunea PAS: „Prin proiect, reglementăm principiile, condițiile organizatorice și formele de exercitare a profesiei, cerințele față de persoană care exercită profesia de psiholog, drepturile și obligațiile acesteia, drepturile beneficiarilor de asistență psihologică, activitatea psihologului cu drept de liberă practică, dar și înființarea modului de organizare și funcționarea Colegiului Național al Psihologilor din Republica Moldova.”

Documentul a fost elaborat în cadrul unui proces de consultări și discuții la care au participat psihologi din sectorul public și privat, dar și reprezentanți ai comunității academice și societății civile.

DANIELA SÎMBOTEANU, psiholog, fondatoarea Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii: „Avem o comunitate destul de largă de psihologi care se specializează în diverse domenii și sunt pregătiți pentru a oferi aceste servicii de psihologie, servicii de psihoterapie beneficiarilor. Respectiv, este absolut necesar ca să fie reglementat cum va fi obținut atestatul de liberă practică conform specializărilor care, la fel, sunt reglementate prin lege. Legea de asemenea presupune mai multe forme de organizare a activităților psihologilor cu drept de liberă practică și, respectiv, aceste forme de organizare sunt cabinetul individual, cabinetul asociat și societatea profesională.”

Inițiativa legislativă mai prevede cartografierea tuturor psihologilor care activează pe teritoriul țării, fie că aceștia sunt încadrați în sistemul publica sau cel privat, în formă instituțională de lucru sau ca și psihologi de liberă practică. Informațiile vor fi incluse într-un Registru unic, care se va afla în evidența Colegiului Național al Psihologilor din Republica Moldova.

Exclusiv TV