Coreea de Nord a trimis sute de baloane cu gunoi în Coreea de Sud

10.06.2024, 17:40
Un nou tip de confruntare în regiunea asiatică. Coreea de Nord a lansat, în acest weekend, aproximativ 310 baloane cu gunoi peste granița sa de sud. Nu este pentru prima dacă când autoritățile de la Phenian recurg la un astfel de gest. De această data, ar fi vorba despre o răzbunare pentru pliantele de propagandă care au fost trimise de Seul peste granița sa de nord.

În noaptea de duminică spre luni, aproximativ 310 baloane cu gunoi au fost trimise de Phenian în Coreea de Sud. Potrivit armatei sud-coreene, acestea conțineau deșeuri de hârtie și plastic, fără niciun material toxic. Războiul baloanelor a pornit la începutul acestei luni, când Phenianul a trimis spre Seul primele șase sute de baloane cu escremente de aminale, mucuri de țigară și deșeuri. Atunci, autoritățile sud-coreene au anunțat că gestul nu va rămâne fără răspuns.

Astfel, drept răspuns, Seul a trimit în Coreea de Nord pliante cu conținut politic împotriva liderului nord-coreean Kim Jong Un. Parlamentul Coreei de Sud a votat o lege în 2020 pentru a inculpa trimiterea de manifeste către Coreea de Nord. Însă legea, care nu era respectată de activişti, a fost anulată anul trecut pentru că ar încălca libertatea de expresie. Kim Yo Jong a ironizat Coreea de Sud pe tema baloanelor trimise, afirmând că nord-coreenii nu fac decât să-şi exercite libertatea de expresie.

Exclusiv TV