Moldovenii votează activ la alegerile europarlamentare

10.06.2024, 18:11
Aproape 57 de mii de moldoveni cu cetățenie română au participat la alegerile europarlamentare care s-au desfășurat, duminică, pe teritoriul țării noastre. Este un număr record față de alegerile precedente. Cei mai mulți și-au dat votul pentru Alianța dintre Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, aflată la guvernare în România - peste jumătate din voturile valabil exprimate. Atât politicienii de peste Prut, cât și cei din Republica Moldova au concluzionat că scrutinul demonstrează o dată în plus aspirațiile europene ale locuitorilor Republicii Moldova.

Potrivit datelor oficiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă din România, cei mai mulți moldoveni cu cetățenie dublă au votat pentru Alianța PSD-PNL. Formațiunea a obținut aproape 55 la sută din sufragii. Pe locul doi s-a clasat Alianța Dreapta Unită cu puțin peste 23 la sută din voturile valabile, fiind urmată de partidul REPER care a acumulat 5,5 la sută din sufragii și Alianța pentru Unirea Românilor cu 4,6 procente din voturi.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, membru al Partidului Național Liberal, le-a mulțumit cetățenilor din Moldova pentru o prezență mare la vot și pentru încrederea acordată formațiunii din care face parte.

„Aceasta prezență este un argument puternic pentru toată Europa că oamenii din Moldova au un cuvânt de spus privind direcția în care merge Uniunea Europeană. Încrederea și votul vostru mă ambiționează să lucrez și mai mult pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.”

În același timp, Partidul Social Democrat European din Republica Moldova a transmis un mesaj de felicitare partenerilor săi din România.

„Felicitări și colegilor social-democrați din întreaga Europa, pentru cele 137 de mandate obținute în Parlamentul European, fapt care confirmă că Republica Moldova se va bucura în continuare de susținere la Bruxelles și că marea familie a social-democraților europeni, din care face parte și PSDE din Republica Moldova, este o forță redutabilă, care are un cuvânt greu de spus în plan internațional”.

Și președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a felicitat partenerii formațiunii din România și le-a mulțumit alegătorilor pentru prezența record la alegerile europarlamentare.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Prin votul exprimat ieri, Republica Moldova intră pe harta electorală a Europei și a României. Moldovenii, și de această dată au demonstrat că sunt europeni și le pasă de marea familie europeană. Prin votul exprimat, am arătat maturitate, spunând „nu” extremismului politic și populismului și că Moldova crede în democrație.”

Potrivit rezultatelor provizorii pentru alegerile europarlamentare, după numărarea a aproape 98 la sută din buletinele de vot din România, Alianța PSD-PNL a acumulat 49,35 la sută din sufragii. Pe locul doi, s-a clasat AUR, cu 14,92 la sută, fiind urmat de Alianța Dreapta Unită și Uniunea Democrată Maghiară din România. Datele preliminare mai arată că și partidul Dianei Șoșoacă, S.O.S. România, a obținut un scor de peste 5%. În același timp, candidații independenți Vlad Gheorge și Nicu Ștefănuță sunt aproape de a trece de pragul electoral, care este de 3%, față de 5% pentru partide. Astfel, pe baza acestor procente, în Parlamentul European ar putea ajunge 19 eurodeputați ai alianței PSD-PNL, 6 deputați din partea AUR, trei din partea Alianței Dreapta Unită, câte doi din partea SOS România și UDMR. Pe listă se află și un candidat independent, însă situația va fi mai clară după procesarea tuturor voturilor.

În total România va avea 33 de mandate în Parlamentul European.

Exclusiv TV