Alegerile europarlamentare au cutremurat toată Europa

10.06.2024, 14:22
Alegerile europarlamentare, care s-au desfășurat în perioada 6-9 iunie, au cutremurat toată Europa. Rezultatele obținute au provocat efecte semnificative pe scena europeană, iar mai mulți lideri europeni au început să facă schimbări la nivel de stat. De exemplu, premierul Belgiei, şi-a anunţat demisia după rezultatele slabe ale partidului său, iar președintele Franței, Emanuel Macron a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri anticipate. Totuși, rezultatele preliminare arată că Partidul Popular European de centru-dreapta va câştiga din nou cele mai multe mandate în noul legislativ comunitar.

În urma alegerilor europarlamentare, partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta vor obţine cel mai mare număr de locuri după alegerile de duminică din Uniunea Europeană în cele mai populate naţiuni - Germania, Franţa, Italia, Spania şi Polonia, relatează publicația Politico. În Franța, marele câștigător este partidul de extremă dreapta Reunirea Națională, acesta obținând peste 32 la sută din voturi. Astfel, formațiunea a depășit dublu partidul președinetului Emmanuel Macron. În consecință, Macron dizolvat parlamentul francez şi a convocat alegeri anticipate.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: „Am decis să vă dau înapoi alegerea viitorului nostru Parlamentar prin vot. Prin urmare, dizolv Adunarea Națională în această seară. Voi semna în câteva clipe decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc pe 30 iunie pentru primul tur și pe 7 iulie - al doilea tur.”

În același timp, premierul belgian, Alexander De Croo, şi-a anunţat duminică seara demisia după rezultatele slabe obţinute de formaţiunea sa la alegerile federale şi regionale din Belgia.

De altă parte, premierul Poloniei, Donald Tusk, a sărbătorit,duminică seara, o victorie semnificativă a partidului său la europarlamentare. Coaliția civică a premierului a obținut 37,06% din voturi și poate revendica 21 de locuri în Parlamentul European.

În Italia, partidul de dreapta al președintei Giorgiei Meloni a obţinut cel mai mare sprijin, estimat la aproximativ 28%. În același timp, partidul premierului ungar Viktor Orban, care a descris alegerile europene ca fiind "istorice", a ieşit duminică pe primul loc la scrutin, dar a înregistrat un declin net, conform rezultatelor parţiale publicate în cursul serii, relatează AFP. Partidul său politic a obţinut peste 43% din sufragii, în urma numărării a 60% din buletinele de vot, comparativ cu un rezultat de 52,5% la alegerile anterioare din 2019. Aceasta ar putea fi cea mai slabă performanţă a sa de la revenirea lui Orban la conducerea ţării în 2010. Câştigătorul oficial al serii pare să fie preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, al cărei Partid Popular European de centru-dreapta va forma în continuare cel mai mare bloc din Parlament, notează POLITICO. Potrivit primelor date, PPE va obţine aproximativ 181 din cele 720 de locuri din Parlament, centrul-dreapta va fi forţa dominantă, dar cu greu va putea guverna singur, deoarece va fi departe de o majoritate absolută în Cameră.

În urma alegerilor din acest an, numărul deputaților europeni va crește de la 705 la 720. Decizia are la bază schimbările demografice din statele membre ale Uniunii Europene.

Exclusiv TV