Tariful pentru consumul de gaze naturale s-ar mai putea reduce în această vară

1.05.2024, 14:41
Tariful pentru consumul de gaze naturale s-ar mai putea reduce în această vară. Prognoza vine din partea președintelui consiliului de administrației al companiei ”Moldovagaz”, Vadim Ceban. Oficialul susține, însă, că și în cazul unei noi ieftiniri nu se va putea ajunge la un tarif de 4-6 lei pentru un metru cub, plătit de consumatorii finali până acum doi ani.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să examineze, pe 2 mai, solicitarea companiei Moldovagaz de reducere a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 8,9 la sută, sau pînă la 12,2 lei pentru un metru cub. Potrivit furnizorului, principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe platforma TTF, și micșorarea semnificativă a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor. Președintele consiliului de administrației al companiei ”Moldovagaz” nu exclude că, în această vară consumatorii ar mai putea beneficia de o mișcorare de tarif.

VADIM CEBAN, directorul ”Moldovagaz”: Eu nu exclud acest fapt, totul va depinde de cotațiile pe piețile internaționale, aici depinde de cum vom cumpăra gazele naturale. În dependență de ce prețuri vor fi folosite de acei jucători, care participă pe piața angro, în acest caz eu nu exclud faptul că noi vom adresa de câte ori va fi necesar.

Chiar dacă admite o nouă reducere a tarifului, șeful de la Moldovagaz susține că, nu se poate ajunge la o plată finală de 4 sau 6 lei pentru un metru cub, prognozat anterior de mai mulți politicieni.

VADIM CEBAN, directorul ”Moldovagaz”: Nu trebuie de luat doar prețul de procurare mai sunt alte cheltuielei, mai sunt și ale componente, care intră în calculul tarifului, care sunt luate în considerație de regulator, conform metodologiei, care prevede foarte clar ce intră în calculul acestui tarif. În afară de prețul de procurare, mai sunt tarif de transport, tarif de distribuție. Tariful de patru, șase lei pentru consmatorii casnici nu este la moment un tarif real, reșind din considerentul că doar tariful de distribuție, doar acest tarif constitue 4,3 lei, tarif mediu pentru întreaga țară.

Ultima revizuire a tarifului pentru gazele naturale a fost operată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pe data de 23 februarie. Atunci, tariful pentru consumatorii casnici a fost redus cu aproximativ 20 la la sută, sau de la 18 lei și 7 bani până la 14 lei și 47 de bani cu TVA inclus.

Exclusiv TV