La Hâncești a fost inaugurat Centrul primar de AVC

8.04.2024, 18:18
Un Centrul primar de Accident Vascular Cerebral a fost deschis, astăzi, în cadrul spitalului raional Hâncești. Instituția are și o secție renovată de anestezie și terapie intensivă dotată cu echipament important în tratamentul pacienților. Investițiile în aceste lucrări au costat bugetul asigurărilor medicale peste 40 de milioane de lei.

Centrul primar de Accident Vascular Cerebral deschis în cadrul spitalului raional Hâncești va deservi pacienții din patru raioane.

PETRU CIUBOTARU, directorul spitalului raional Hâncești: Este un prilej să se bucure și pacienții din raioanele Hâncești, Leova, Cimișlia și Basarabeasca, deoarece centrul primar AVC va fi un centru care va primi pacienți și din aceste raioane. Și vom avea o speranță mai mare la viață, vom acorda asistență medicală mai calitativă, vom avea posibilitatea să stabilim diagnosticele mult mai rapid și să venim cu un tratament mult mai performant.

Centrul primar pentru Asistență Vasculară Cerebrală a fost dotat cu mult echipament performant, care va ajuta la salvarea de vieți.

ALA NEREMECO, ministra Sănătății: Acest centru de asistență în cazul accidente cerebro-vasculare… aceasta înseamnă dotarea lui cu un tomograf computerizat. Dvs ați primit și un dopler și un aparat ultrasonografic care poate să realizeze investigații importante a vaselor craniene. De asemenea, un eco-cardiograf, monitoare cardiologice și multe alte ustensile cum ar fi patul stroo, care permite să dozeze medicamentele în baza cântăririi kg pacientului.

De asemenea și terapia intensivă a spitalului s-a transformat într-o secție bine renovată și dotată cu toate cele neceasare în tratarea pacienților. La evenimentul de deschidere a fost prezentă și șefa statului, Maia Sandu.

MAIA SANDU, președinta Republicii Moldova: În ultimii doi ani au fost peste 40 de milioane de lei investiți doar aici în spitalul Dvs. Același lucru se întâmplă peste tot în țară. Înțeleg că este al șaselea AVC care se deschide în țară din cele 13 și sperăm să vedem o îmbunătățire semnificativă a statisticilor atunci când vorbim de oameni care suferă de aceste probleme medicale și să putem să salvăm cât mai multe vieți.

Amintim că spitalele raionale au trecut în gestiunea ministerului Sănătății la începutul anului 2023. Atunci, autoritățile au explicat această necesitate prin lipsa fondurilor în consiliile locale pentru repararea și dotarea instituțiilor. De asemenea, în toamna anului trecut, ministerul Sănătății a decis amenajarea Centrelor primare de Accident Vascular Cerebral, în 13 spitale raionale, republicane și municipale, care vor acoperi tot teritoriul țării. Aceste entități lucrează 24 din 24 de ore, deservind pacienții, cu insulturi, care au acces la o gamă completă de servicii medicale, starea lor fiind evaluată rapid și precis, în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor de AVC.

Exclusiv TV