În Republica Moldova vor fi create 13 centre pentru pacienții care au suportat un accident vascular cerebral

16.10.2023, 18:12
La fiecare oră, un pacient din Republica Moldova suportă un accident vascular cerebral, iar la fiecare o oră şi jumătate o persoană moare în urma unui ictus cerebral. Pentru a preveni și a combate acestă maladie tragică care schilodește peste 12 mii de moldoveni anual, ministerul Sănătății anunță lansarea a 13 centre specializate cu tomografe performante, în mai multe regiuni ale țării. Acestea vor fi deschise treptat. Primele își vor începe activitatea în această săptămână la Bălți și Căușeni.

În cazul unui accident vascular este foarte important ca să se acorde ajutor medical în primele 4 ore. Astfel, pacienții nu riscă să rămână cu hanidcap motor sau cognitiv. Pentru o intervenție promtă și exactă, până acum, oamenii care sufereau un ictus cerebral trebuiau să ajungă doar la Chișinău. În curând, însă, pacienții din această categorie vor putea beneficia de asistență mai aproape de localitatea lor, anunță ministerul Sănătății.

ALA NEMERENCO, ministra Sănătății: ”Săptămâna aceasta lansăm activitatea primelor două tomografe în regiuni - în spitalele din Bălți și Căușeni. Unde se vor efectua primele exerciții, instruiri practice, verificări, conectări cu Chișinăul ca să putem lansa aceste 2 centre primare de AVC. După care vor urma în orașele Hâncești, Soroca, Comrat și multe altele. Totodată, țin să subliniez că tomografia computerizată va deveni o investigație pentru paciențiii cu AVC dar și cu oricare altă patologie.”

STANISLAV GROPPA, academician, autorul proiectului:”Vorbim despre asistența și necesitatea de a aduce medicina la țară. De a aduce medicina la fiecare cetățean. Astăzi vorbim despre o nouă repoziționare a centrelor, a medicilor, a sistemelor de diagnostic și la acces.”

Medicii din regiuni vor transmite online imaginile tomografice către medicii neurologi specializați din Chișinău. Cei din urmă vor interpreta investigațiile și vor propune soluții de tratament rapide și eficiente. Centrele AVC vor activa în regim non-stop.

ALA NEMERENCO, ministra Sănătății: ”Conectarea spitalelor la servicii de telemedicină care va permite ca spitalele raionale fără expertiză locală în tratarea AVC-ului, să facă legătura între pacient și medici neurologi specializați în tratarea unui AVC folosind imagini video. Experții aflați la distanțe mari pot să examineze virtual un individ, pot să analizeze investigațiile, să facă recomandări cu privire la tratament.”

11 din cele 13 centre primare de AVC vor fi deschise la Bălți, spitalul municipal ”Sf. Treime”, Edineț, Soroca, Florești, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni, Cahul și Comrat. Un centru multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Capitală, iar cel comprehensiv - la Institutul de Medicină Urgentă. Acestea vor fi dotate cu utilaje performante, care vor permite diagnosticarea corectă și rapidă. Până acum, ministerul Sănătății a asigurat cu tomografe computerizate 8 instituții, costul total fiind de 73,5 mln lei. Precizăm că accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces și principala cauză de dizabilitate la nivel mondial, dar și în țara noastră. Moldova se află în primele 10 țări din lume cu cea mai mare incidență a cazurilor de AVC.

Exclusiv TV