Sistemul e-Rețeta este funcțional în toată țară

2.04.2024, 16:19
La farmacie, doar cu buletinul de identitate. La doar o zi de la lansarea sistemului „E-rețeta”, aproape 1.300 de pacienți au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate, folosind doar buletinul, fără rețetă tipărită pe hârtie. Într-o singură zi, în baza acestui sistem au fost eliberate peste trei mii de produse farmaceutice, în valoare de peste jumătate de milion de lei. Medicii și farmaciștii susțin că procedura este mai simplă și mai rapidă.

Tatiana Călin este medic de familie la Policlinica de Stat, iar din 1 aprilie a început să elibereze rețete medicale electronice.

TATIANA CĂLIN, medic de familie, Policlinica de Stat: „Vine pacientul. Îi ascult acuzele, examinez obiectiv, determinăm tratamentul, îi explic pacientului cum administrează. Introduc datele pacientului, apoi trec la rețeta electronică. Conform codului diagnostic, medicamentele care necesită pa cientul și, în final, semnătura electronică.”

Medicul spune că procesul este mai rapid și mai comod decât eliberarea rețetelor pe suport de hârtie. Ulterior, pacientul merge la oricare farmacie din țară, doar cu buletinul de identitate.

Pacienții au salutat această modificare de eliberare a medicamentelor. eRețeta va fi prescrisă atât de medicul de familie, cât și de alți specialiști. Mai mult, produsele compensate vor putea fi ridicate de la farmacie de către o persoană împuternicită de pacient.

ION DODON, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină: „Sistemul este obligator pentru a fi utilizat. Încă se mai eliberează medicamente pe baza rețetelor scrise până la data de 31 martie, dar ele au un termen de valabilitate și, într-o lună, două, n uva mai fi posibil de a elibera altfel medicamentele compensate. Faptul cum a demarat ieri procesul, ne arată că sistemul va funcționa.”

Pacienții care au maladii ce necesită tratament de lungă durată, cum ar fi de exemplu, hipertensiunea sau diabetul zaharat, vor putea valorifica aceeași rețetă de mai multe ori, pe parcursul a trei vizite la farmacie. Totuși, ei se vor consulta, periodic, la medic, pentru monitorizarea sănătății și ajustarea tratamentului, a subliniat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Pentru implementarea sistemului informațional „E-rețeta”, Compania Națională de Asigurări Medicale a alocat din buget aproape trei milioane 400 de mii de lei. Potrivit instituției, anual, se cheltuiau aproape un milion și jumătate de lei pentru rețetele tipărite pe hârtie. În 2023, aproximativ 800 de mii de pacienți unici au beneficiat de medicamente compensate și dispozitive medicale. În acest sens, CNAM a alocat aproape un miliard de lei.

Exclusiv TV