Accesul la punctul de trecere al frontierei Leușeni a fost din nou blocat de agricultorii protestatari. Ei insistă pe o întrevedere cu conducerea de vârf a țării, chiar dacă premierul Dorin Recean a promis că o astfel de întrunire va fi organizată pe data de 16 februarie curent. Fermierii cer ca ședința să fie publică, în caz contrar vor continua să îngrădească drumul spre vamă.
Fermierii protestatari au blocat pentru a patra zi accesul spre punctul de trecere al frontierei Leușeni.
SERGIU STEFANCO, producător agricol: Acesta este un gest de disperare, suntem a câta zi, blocăm și autoritățile nu vor să vină să discute cu noi. Pur și simplu nu vor să vină să discute cu noi. Dacă acum ar venit și-ar spune că mâine aveți ședință deschisă la care să fie invitată toată presa, să fie transmis în direct, ca să vadă societatea ce vrem noi, imediat se deblochează vama și tractoarele rămân pe margine.
Protestatarii insistă pe întrevederea cu conducerea statului, chiar dacă premierul Dorin Recean a promis că o întrunire cu reprezentanții fermierilor protestatari va fi organizată pe data de 16 februarie la ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: Pentru ziua de vineri vom avea o ședință la ministerul Agriculturii, va fi condusă de către vicepremierul Bolea, dar voi merge și eu ca să discut cu producătorii agricoli.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a încercat să discute cu protestatarii din raioanele de sud ale țării în cadrul unei ședințe organizate, miercuri, la Cahul. Discuțiile, care au durat puțin timp, au fost tensionate. Ulterior, producătorii agricoli prezenți la întrunire au părăsit sala, declarând că vor să discute cu factori de decizie.
Protestul fermierilor a început acum o săptămână la Cahul și s-a extins în mai multe raioane ale țării. Ei cer demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii și identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi a unui ajutorul financiar de cel puțin 400 de milioane de lei pentru plăți directe la hectar. Beneficiari urmează să fie producătorii micro, mici și mijlocii de porumb și floarea soarelui, care au fost cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a amintit că în 2023 în sectorul agricol au fost alocate două miliarde de lei, iar săptămâna trecută pentru fermierii păgubiți de secetă a fost aprobat un ajutor de 50 de milioane de lei, care presupune o plată de 2500 de lei la hectar. În același timp, ministrul propune crearea unei comisii permanente pe lângă ministru care va fi formată inclusiv din fermieri și care va avea scopul să găsească soluții pentru problemele din ramură.
Exclusiv TV