Haos și nervi pe traseul spre punctul de trecere al frontierei Leușeni. Intrarea și ieșirea din vamă a fost blocată de fermierii, care continuă protestele de săptămâna trecută. Oamenii spun că le-a ajuns cuțitul la os, iar pentru a se face auziți, merg la acțiuni radicale. Proteste similare au fost organizate în mai multe localități din țară, iar agricultorii din Rezina au mers cu tractoarele 10 km pe traseul național, blocând parțial circulația.
Fermierii au adus de dimineață la postul de trecere al frontierei Leușeni sute de tractoare. După mai multe ore de așteptare, aceștia au blocat traseul național, dar și drumurile adiacente. Protestatarii au ignorat și cererile repetate ale poliției să deblocheze circulația.
Fermierii au cerut demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii, care protestează. Ei mai solicită identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi a unui ajutorul financiar de cel puțin 400 de milioane de lei pentru plăți directe la hectar. Beneficiari urmează să fie producătorii micro, mici și mijlocii de porumb și floarea soarelui, care au fost cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani.
ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociația ”Forța Fermierilor”: "Noi încă în toamnă, în noiembrie, am spus că dați să alocăm din fondul de subvenționare din anul 2024 pentru diferența de preț și ulterior vor fi completate din fonduri europene. Vedem că pe data de 6 februarie Uniunea Europeană a alocat 31 de milioane de euro Republicii Moldova, dintre care nu știu din ce motiv numai 10 sunt prevăzute pentru agricultură. Acestea 10 să le luăm chiar dacă s-ar fi putut și 15, 20 de alocat pentru acest sector și în acest caz era să fie acele 400 de milioane de care noi vorbeam în toamnă".
Agricultorii dau asigurări că, nu vor debloca punctul vamal Leușeni până când nu vor avea un răspuns la revendicarile lor.
Călătorii care au pornit spre acest punct de trecere, s-au declarat extrem de deranjați că au rămas blocați în drum. Circulația a fost cu nervi, iar majoritatea dintre ei au făcut cale întoarsă pe drumul îngust care duce în această direcție.
Un protest similar a fost organizat și de agricultorii din Rezina. Aceștia au blocat parțial traseul Rezina - Orhei din cauza unui marș de 10 km pe care l-au parcurs cu tractoarele.
Protestatarii au cerut compensații de o mie de lei la hectarul de teren arabil și o întrevedere cu conducerea de vârf a țării. În cazul în care nu vor fi auziți, ei amenință că vor începe proteste similare celor din țările europene.
Protestul fermierilor a început săptămâna trecută cu ieșirea la traseele naționale a producătorilor agricoli din raionul Cahul. Treptată aceștia au fost susținuți de agricultorii din mai multe raioane. Astăzi, proteste au mai avut loc pe traseul de pe centura orașului Fălești și postul vamal intern pe drumul Chișinău - Dubăsari. Solicitat pentru un comentariu la revendicările fermierilor, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, nu a răspuns la telefon. Nici serviciul de presă al ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, nu a răspuns la apeluri și mesaje pentru o declarație.
Exclusiv TV