Peste 75 de mii de cetățeni nu au reușit încă să-și returneze banii pentru bilete cumpărate la cursele anulate ale operatorului național Air Moldova, aflat în proces de restructurare. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni televizate. Oficialul a vorbit și despre situația de la Aeroportul Internațional Chișinău, dar și despre licitația privind închirierea spațiilor comerciale din aerogară, care este discutată intens în ultima perioadă.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că în prezent operatorul aerian național Air Moldova are datorii de aproximativ două milioane de lei. Potrivit oficialului, autoritățile cer ca odată cu reorganizarea companiei avia, primii despăgubiți să fie pasagerii, care au cumparat bilete la cursele anulate începând cu luna februarie 2023.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Autoritatea Aeronautică Civilă a cerut autorității să permită întoarcerea banilor celor care au cumpărat cu cardul biletele. Pentru că în momentul în care cumperi cu cardul poți să-ți ceri imediat banii înapoi. Până ce nu este un răspuns de la judecată. 2. Noi am discutat cu Parlamentul ca să înregistrăm un proiect de lege prin care să obligăm ca, în momentul procesului de restructurare, primii care să fie avantajați după impozite și alte chestii, să fie pasagerii.”
Un proiect de lege în acest sens va fi înregistrat în Parlament săptămâna viitoare. În aceeași emisiune, Andrei Spînu a vorbit și despre un posibil parteneriat public – privat în administrarea Aeroportului Internațional Chișinău. El susține că aerogara are nevoie de investiții între 200 și 300 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii. Andrei Spînu declară că există companii internaționale interesate de acest proiect, însă autoritățile de la Chișinău nu au decis dacă vor merge la această formă de administrare la AIC. Totuși, dacă se va decide, atunci un potential partener privat va fi identificat în 2-3 ani.
Andrei Spînu a vorbit și despre licitația care a fost deschisă pentru închirierea spațiilor comerciale din aeroport. În spațiul public se discută despre compania franceză „Lagardere”, care ar fi favorită în acest concurs și care ar avea legătură cu Andrei Spânu.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Eu nu am nicio treabă cu această companie, să fie foarte clar. Nu m-am întâlnit niciodată cu reprezentanții acestei companii. Nu știu cine sunt ei, cine sunt cei din România, unde își au oficiul ș.a.m.d. Nu am avut nicio discuție, nici telefonică, nici prin internet. Toate speculațiile din spațiul public referitoare la afilierea mea sau anumite acțiuni pe care le face ministerul referitor la această companie sunt un fals".
Ministrul Infrastructurii susține că în spatele acestor falsuri ar sta grupul criminal Șor, care în prezent administrează aceste spații și care nu vrea să renunțe la venituri de un miliard de lei pe an, atât cât a obținut în 2022.
Postul de televiziune Exclusiv TV nu a reușit să ia legătura cu Ilan Șor, acuzat de Andrei Spînu, pentru un comentariu. Termenul de depunere a ofertelor la licitația pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău se încheie pe 19 februarie, iar ulterior Agenția Proprietății Publice va anunța cine sunt participanții la concurs.
Exclusiv TV