O nouă șansă la viață: O femeie de 40 de ani a fost salvată de la moarte, după ce a suportat două intervenții chirurgicale

22.11.2023, 17:47
A primit o nouă șansă la viață. Este vorba despre o femeie de 40 de ani din municipiul Chișinău, care a fost diagnosticată cu anevrism cerebral. A aflat că suferă de această boală iarna trecută, iar perioada care a urmat a fost pentru ea un coșmar. Femeia a fost salvată de medicii de la Institutul de Medicină Urgentă, care au realizat cu succes două intervenții chirurgicale. Acum, pacienta se simte bine și spune că a început viața de la zero.

Natalia Bodiștean a fost internată la spital, fiind diagnosticată cu anevrism cerebral. Ea povestește că totul s-a început iarna trecută, când se afla la volanul mașinii și, dintr-o dată, a simțit mai multe simptome, care au dus la leșin.

NATALIA BODIȘTEAN, locuitoare a municipiului Chișinău: „Nu am avut niciodată. Nici nu mi-a dat de înțeles. Poate mi-a dat, dar nu am acordat atenție. M-aș așezat la volan, seara târziu, cu treburi, și mi-am pierdut cunoștința. Aveam un sunet în cap, mi-a fost cald, apoi rece, apoi, mi-am pierdut cunoștința.”

Când s-a trezit, Natalia era înconjurată de medici la Institutul de Medicină Urgentă, iar ea nu-și mai amintea nimic.

NATALIA BODIȘTEAN, locuitoare a municipiului Chișinău: „M-am trezit și aveam ceață în fața ochilor, foarte puternic. Atunci am spus: dați-mi, vă rog, telefonul, vreau să-mi sun soțul. M-am apucat de cap, am crezut că mi-au tăiat capul, dar totul era bine, nu sunt cheală. Cât de straniu. Erau mulți medici. Îi mulțumesc medicului meu.”

În urma investigațiilor, medicii au stabilit diagnosticul de hemoragie subarahnoidiană de origine anevrismală. Astfel, la prima etapă, pentru prevenirea resângerării, medicii au decis să recurgă la o procedură de securizare endovasculară urgentă de anevrism prin metoda endovasculară, iar peste două săptămâni, pacienta a fost externată cu ameliorarea stării neurologice. Ulterior, la mijlocul lunii noiembrie, pacienta a suportat a doua intervenție chirurgicală, care a constat în embolizare endovasculară prin deviere de flux.

ANDREI FILIOGLO, neurolog intervenționist: „După pregătiri necesare medicamentoase și tehnice, pacienta a fost internată pentru a doua etapă, unde noi am implantat acest dizpozitiv pentru artera parentală cu diametrul de 2 mm cu succes, însăși intervenția a durat 30 de minute și a decurs fără complicații. Pacienta a fost detubată peste două ore. S-a trezit fără deficit neurologic și a fost externată la a doua zi post-operatorii.”

ANDREI PECIUL, neurochirurg: „Chiar a fost obținut un rezultat excelent, formidabil în timpul intervenției, ca anevrismul cela restant, care a mai rămas, în urma procedurii, a fost închis complet, ceea ce, rareori, se obține așa un rezultat.”

În toată această perioadă, alături de Natalia a fost soțul, dar și cei doi copii ai lor, care i-au acordat susținere constantă.

Acum, Natalia este bine și spune că, după intervenție, simte că viața ei a început de la zero. După experiența prin care a trecut, ea îi îndeamnă pe toți oamenii să se adreseze la timp la medic, pentru a nu ajunge în situația ei.

Realizarea cu succes a acestei intervenții periculoase și complicate s-a datorat experienței medicilor, dar și dotării corespunzătoare a Institutului de Medicină Urgentă.

ROMAN SMOLNIȚCHI, șeful Laboratorului Medicină Intervențională, IMU: „Practic, noi, acum, acoperim toate serviciile medicale endovasculare. Am în vedere și neuroradiologia intervențională și chirurgia endovasculară și ne propunem desigur și să dezvoltăm și cardiologie intervențională, în scurt timp.”

DIANA MANEA, vicedirector medical, Institutul de Medicină Urgentă: „Acum, este un laborator care este în dotare și repede vom primi un al doilea angiograf biplanar, cu suportul Ministerului Sănătății și atunci va fi lărgită gama de intervenții pentru acești pacienți.”

Medicii spun că numărul persoanelor care suferă de anevrism, inclusiv a femeilor tinere, este în creștere. Anual, în clinicile specializate din țară sunt tratate în jur de 100 de cazuri de anevrisme erupte, o cincime din acestea revenind Institutului de Medicină Urgentă. Printre cauze sunt factorii genetici, modul nesănătos de viață, dar și neadresarea la timp la specialiști.

Exclusiv TV