Marcați
Procesul de votarea în turul doi de scrutin a fost organizat eficient
20.11.2023, 17:36
Procesul de votarea în turul doi de scrutin a fost organizat eficient, iar deficiențele procedurale minore nu au afectat negativ alegerile. Constatările aparțin Misiunii de Observare Promo-LEX și Misiunii Internaționale ENEMO, care au monitorizat scrutinul din 19 noiembrie. Printre încălcările semnalate de observatori sunt prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare, fotografierea buletinelor de vot, dar și întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale

Misiunea de Observare Promo-Lex informeaza ca, pe parcursul zilei de 19 noiembrie, a înregistrat 126 de incidente. Cele mai multe țin de deschiderea secțiilor de votare mai devreme sau mai târziu de ora 07:00, însă acestea nu au afectat procesul de vot. Alte încălcări sunt prezența afișelor electorale în raza secțiilor de votare, urne sigilate necorespunzător, fotografierea buletinelor de vot, dar și prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau raza secțiilor de votare a fost un fenomen masiv observat, comparativ cu alte inccidente, sau alte situații probleme pe parcursul zilei alegerilor. Am avut 31 de cazuri de acest fel. Dacă comparăm cu turul 1 de scrutin, în turul 2 de scutin am avut cam a zecea parte din incidentele care au avut loc în primul tur de scrutin, ca număr total.”

Observatorii constată că, pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile unde au fost observatori, votarea a fost, în general, organizată eficient.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).