Coruperea alegătorilor, cazuri de agitație electorală în preajma secțiilor de votare, fotografierea buletinelor de vot, precum și votul în grup, sunt cazuri semnalate de observatorii Promo-LEX pe parcursul zilei de duminică. Potrivit directorului organizației non-guvernamentale, Nicolae Panfil, în total au fost atestate peste 800 de incidente, un număr dublu față de scrutinul din anul 2019.
Potrivit directorului organizației Promo-LEX, Nicolae Panfil, observatorii ONG-ului au fost prezenți în 1365 de secții din cele 1958 de pe întreg teritoriul țării. Astfel, potrivit organizației, au fost înregistrate 107 cazuri în care secțiile de votare au fost deschise mai devreme sau cu întârziere.
NICOLAE PANFIL, directorul organizației non-guvernamentale Promo-LEX: Avem 13 cazuri în care am văzut diverse materiale, de la afișaje, panouri electorale, toate acestea fie în secțiile de votare sau în raza secției de votare. De asemenea, am avut 10 cazuri când accesul observatorilor a fost resticționat sau obstrucționat în procesul de observare liberă. Au fost și 16 cazuri când urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale sau au fost rupte, deteriorate. 58 de cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza secției de votare, 128 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot sau alte încălcări ale secretului votului.
În 5 cazuri, buletinele de vot nu au fost păstrate în condiții de siguranță, iar în 7 cazuri alegătorii au primit recompensă materială pentru vot. În 22 de cazuri s-a constatat agitație în secțiile de votare sau în proximitatea acestora, în timp ce transportarea neatorizată a persoanelor la vot au fost atestată în șapte cazuri. Mai mult, în 71 de situații a fost întreruptă supravegherea proceselor electorale.
Totodată, au fost înregistrat 13 cazuri de violență și intimidare, 88 de deficiențe în listele electorale, 188 de cazuri de vot în grup, iar în 3 cazuri s-a înregistrat suspendarea activității în secțiile de votare. De asemenea, au fost înregistrate 39 de cazuri de utilizare neconformă a buletinelor de vot, iar în șapte cazuri au fost raportate diverse situații problematice în exercitarea votului, în timp ce în 6 cazuri s-a refuzat eliberarea proceselor verbale. Pentru monitorizarea alegerilor locale generale care au avut loc duminică pe teritoriul Republicii Moldova au fost acreditați peste 1500 de observatori naționali și internaționali.
Cu o concluzie referitoarea la ziua alegerilor a venit și Misiunea Internațională de observare ENEMO, care se află la noi în țară din data de 1 octombrie. Cadrul legal existent oferă o bază solidă pentru organizarea alegerilor în conformitate cu angajamentele și standardele internaționale, au menționat analiștii din cadrul misiunii. În acest context, ENEMO salută adoptarea noului Cod Electoral, care a fost îmbunătățit semnificativ.
NINO RIZHAMADZE, analist electorală și juridic, ENEMO: Adoptarea legislației a fost precedată de o reformă electorală transparentă, incluzivă și cuprinzătoare, în conformitate cu recomandarea sistemică de bază a ENEMO. CEC activează în mod transparent și competent. În pofida numărului semnificativ de sesizări, sarcini procedurale și organizaționale și a deficienței de resurse umane, CEC a gestionat procesul în timp util și eficient, fiind respectat calendarul electoral și termenele legale prevăzute de lege.
Misiunea va rămâne în țară pentru a monitoriza cel de-al doilea tur de alegeri în localitățile în care niciun primar nu a obținut majoritatea voturilor din primul tur. Misiunea de Observare a Alegerilor a ENEMO pentru Alegerile Locale 2023 din Moldova este susținută financiar de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos și Fundația Soros Moldova.
Exclusiv TV