În fiecare zi, patru femei din țara noastră află că au cancer mamar, iar anual, aproape 500 mor din cauza acestei maladii. Principala cauză a deceselor este depistarea tardivă a bolii. Specialiștii susțin că autoexaminarea sânilor este una dintre cele mai rapide și eficiente metode pentru diagnosticarea precoce. Pentru a crește nivelul de conștientizare a populației, autoritățile din sănătate au lansat astăzi o campanie de informare și anunță pilotarea unui proces de depistare timpurie a maladiei în patru centre regionale.
Aurelia Botnar a fost diagnosticată cu cancer mamar în stadiul 2 incipient în anul 2019. Spune că nu a avut nicio durere, însă a observat o malformație la piept, după ce și-a autopalpat sânii.
AURELIA BOTNAR, locuitoare a municipiului Chișinău: Un simplu nodul care m-a pus în gardă și mi-a pus multe întrebări. M-am adresat imediat la medic și am primit ceea ce am primit. Nu doare și nu ai niciun fel de simptome. Doar atât cât la palpare, întâmplător, am depistat un nodul.
Ulterior, a fost programată la operație și a trecut prin șase chimioterapii și 21 de radioterapii.
AURELIA BOTNAR, locuitoare a municipiului Chișinău: Am fost consultată și de niște medici din Turcia, dar nu am avut posibilitate să merg acolo. Am zis aici, la noi, în Moldova, tot avem medici buni și cred că o să fie bine. Toată încrederea am lăsat-o medicilor noștri. Sunt persoana care a învins cancerul și o spun cu mare recunoștință.
Specialiștii susțin că cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei este cel mamar. Doar 11 la sută din femei se adresează în stadiul întâi al maladiei.
LARISA SOFRONI, mamolog: Cu mare regret, fiecare a treia pacientă - 36% - se adresează în stadii tardive, atunci când tratamentul este mai mult paliativ și pronosticul este mai puțin favorabil.
Mortalitatea prin cancerul mamar ocupă locul trei după cel pulmonar și colorectal. Asta în timp ce peste 90 la sută din cazurile de cancer la sân depistate în stadiu incipient pot fi tratate cu succes.
LARISA SOFRONI, mamolog: Fiecare femeie, o dată pe lună, după terminarea menstruației, trebuie să-și palpeze sânii și la depistarea oricărui semn patologic să se adreseze la medicul de familie. Care sunt simptomele? Prezența formațiunilor a tumorilor în glandele mamare, prezența schimbărilor la nivel de piele, tegument, hiperemie, edem. Prezența eliminărilor din mamelon, prezența eliminărilor sangvinolente, mai ales.
De-a lungul timpului, autoritățile din sănătate au depus eforturi pentru a crește nivelul de conștientizare a populației cu privire la depistarea precoce a cancerului mamar. De asemenea, astăzi a fost lansat un proces pilot de depistare timpurie a maladiei în patru centre regionale, care vor activa în municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Ungheni și Căușeni, pentru ca femeile din regiuni să nu mai fie nevoite să vină la Institutul Oncologic pentru consultații medicale de calitate.
În cadrul campaniei de depistare precoce a cancerului mamar, care se va desfășura în perioada octombrie-decembrie 2023, se pot adresa femeile cu prezența unor simptome clinice depistate de medicii specialiști, în urma examinării glandei mamare și cele care au depistat de sine stătător prezența anumitor semne suspecte. Campania este accesibilă inclusiv și pentru femeile refugiate din Ucraina, dar și pentru migrantele din alte state. În țara noastră, sunt în evidența medicilor aproape 10.500 de paciente cu cancer de sân. Anual, sunt diagnosticate primar aproape 1.000 de cazuri noi.
Exclusiv TV