Trei femei din țara noastră sunt diagnosticate, zilnic, cu cancer mamar, anual fiind înregistrate peste 1.000 de cazuri noi. Statisticile sumbre arată că această maladie se află pe primul loc în structura morbidității oncologice la femei și pe locul doi în structura mortalității. În prezent, aproape 10.000 de moldovence luptă cu această maladie. Specialiștii reiterează că depistarea în stadii precoce salvează vieți. De aceea, ei îndeamnă femeile să viziteze medicul cu regularitate, să efectueze screeningul mamar, care este gratuit, și să opteze pentru un mod sănătos de viață.
SIMONA CHILARU, șefa Secției Mamologie, Institutul Oncologic: ”Pe parcurs de 10 ani, incidența cancerului mamar este în creștere. Avem depistate primar anual peste 1.000 de femei cu cancer mamar. Prevalența cancerului mamar este 10.500. Dar avem și rezultate bune, pentru că, totuși, datorită că tindem să depistăm cancerul în stadii precoce, am obținut micșorarea mortalității.”
Potrivit specialiștilor, cancerul de sân afectează, cel mai frecvent, femeile cu vârsta de peste 50 de ani. Însă, maladia nu ocolește nici tinerele de 20-35 de ani. În acest sens, pentru a preveni boala, femeile sunt îndemnate să consulte, cel puțin, o dată pe an, mamologul.
SIMONA CHILARU, șefa Secției Mamologie, Institutul Oncologic: ”Dacă depistăm cancerul în stadii precoce, avem și o rată de supraviețuire mai înaltă. O rată de supraviețuire, la 5 ani, atingem 95-96%. Depistând femeile cu cancer în stadii precoce, avem posibilitatea să efectuăm un tratament cu mult mai puțin agresiv.
O dată pe an se adresează la medicul specialist. La vârsta tânără este indicată ultrasonografia, după 40 de ani - mamografia.”
Șefa secției Mamologie, Simona Chilaru, atenționează că cel mai frecvent simptom al maladiei este apariția unui nodul, adică a unei mase nedureroase.
SIMONA CHILARU, șefa Secției Mamologie, Institutul Oncologic: ”Formațiunea la nivelul sânului o apreciem în 70-80% cazuri. Dar la fel pot fi eliminările sangvinolente din mamelon, deformarea sânului, adică apariția unei asimetrii la nivelul sânului, apariția formațiunilor la nivelul subrațului, hiperemia, edem, retracția pielei.”
Până a ajunge la medic cel puțin odată pe an, femeile își pot palpa singure sânii, pentru a verifica dacă nu sunt schimbări la nivelul glandei mamare.
SIMONA CHILARU, șefa Secției Mamologie, Institutul Oncologic: ”Îndemn toate femeile ca să efectueze anual autopalparea glandelor mamare, pentru că este cea mai accesibilă metodă, este o metodă care ne ia foarte puțin timp, dar salvează multe femei și ne dă mulți ani de sănătate.”
O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool și lipsa activității fizice, atenționează specialiștii.
RUSLAN BALTAGA, directorul Institutului Oncologic: ”Cancerul glandei mamare, pe parcursul anului, tot timpul a fost locul întâi, doi, concurând, să spunem așa, cu cancerul colorectal, circa 1.000 de cazuri noi pe an. 30% din cancer pot fi prevenite prin modul de viață, prin evitarea fumatului, obezitate, alimentație.”
Statisticile arată că, anual, aproape 500 de femei decedează din cauza cancerului mamar. Grație unui sistem digital prezentat în data de 3 ianuarie de Ministerul Sănătății, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Bălți pot face schimb de informații de la distanță despre pacientele examinate cu ajutorul instalațiilor de mamografie digitală cu tomosinteză.
Exclusiv TV