Autoritățile din Grecia au destructurat o ”fabrică de copii” organizată pe insula Creta. Tinere din mai multe țări din Europa de Est, inclusiv două femei din Republica Moldova, erau folosite în calitate de donatoare de material genetic, sau de mame surogat pentru copiii, care ulterior erau vânduți cu bani grei celor, care îi voiau. Sumele ajungeau până la 120 de mii de euro pentru un copil. Nouă persoane au fost arestate în acest caz, iar autoritățile de la Chișinău anunță că s-au autosesizat, deși nu au primit încă nicio informație despre acest caz de la autoritățile elene.
Potrivit Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică, schema de vânzare a copiilor a fost pusă la cale de un medic de pe insula Creta. Până în prezent au fost identificate 30 de tinere din România, Ucraina, Bulgaria, Georgia, inclusiv două din Republica Moldova, care participă la rețeaua de trafic. Majoritatea dintre ele sunt însărcinate. Ofițerii de investigații au stabilit că după naștere, copiii erau vânduți solicitanților cu sume care variau între 70.000 și 120.000 de euro, iar clienții erau de regulă cupluri fără copii care nu îndeplineau condițiile pentru fertizilizare in vitro, cupluri de persoane de același sex sau bărbați singuri. Printre cele 9 persoane arestate se numără un cunoscut medic ginecolog în vârstă de 73 de ani din Chania care coordona grupul infracțional, medici, personalul clinicii, o femeie din România și două femei din Georgia. Alte 2 femei din Moldova sunt date în urmărire internațională, în timp ce lucrările de cercetare pentru a se stabili arealul activităților infracționale continua, se arată într-un comunicat al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică.
Potrivit informațiilor, grupul infracțional organizat recruta brokeri care, la rândul lor trebuiau să recruteze tinere din străinătate și să le transporte în Creta unde urmau să fie exploatate pentru prelevare ilegală de ovule și ca mame surogat. Gruparea acționa ca intermediar în adopțiile ilegale de bebeluși în schimbul unor sume mari de bani, în timp ce înșela sistematic victimele, pretinzând în mod fals că le-au supus unei proceduri de transfer de embrioni. Tinerele erau ținute în cel puțin 14 case, într-un mediu închis și controlat, unde rămâneau însărcinate și apoi, contra cost, nășteau bebelușii. Prin exploatarea tinerelor, clinica satisfăcea cererile clienților din întreaga lume care erau cupluri ce nu puteau avea copii, bărbați singuri sau cupluri de același sex care nu îndeplineau cerințele legale pentru fertilizare în vitro, se mai notează în comunicat.
Cazul a ajuns și în atenția autorităților din Republica Moldova. Ambasada țării noastre în Republica Elenă s-a autosesizat în legătură cu apariția informațiilor în presa greacă despre destructurarea unei rețele de trafic de persoane și organe umane. Până la moment însă, informații oficiale de la autorități despre cetățeni moldoveni vizați sau de la eventuale victime în adresa ambasadei nu au parvenit. Misiunea noastră diplomatică a expediat demersurile de rigoare către autoritățile elene și este în așteptarea informațiilor oficiale, se menționează într-un comunicat al MAEIE.
Autoritățile grecești au estimat că din decembrie 2022, au fost înregistrate cel puțin 182 de cazuri de exploatare, însă din probe rezultă că rețeaua activa din 2021.
Exclusiv TV