Înțepăturile de insecte devin motiv de solicitare pentru îngrijiri medicale. Săptămâna trecută, 54 de persoane au solicitat ambulanța din cauza consecințelor unor astfel de înțepături. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada 5-11 iunie, echipele de intervenție au fost solicitate de 13 782 de persoane, inclusiv în cazul a peste două mii de copii.
Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că după examinarea la domiciliu, 5690 de pacienți, dintre care peste 1100 copii au fost transportați la spital.
Din cele peste 13 700 de solicitări, 2849 au fost pe motivul urgențelor cardiovasculare, urmate de 1955 patologii neurologice, 1662 boli respiratorii și 1473 urgențe traumatologice. Echipele AMU au intervenit prompt și au acordat asistența medicală urgentă la 209 pacienți cu accidente vasculare cerebrale și 54 cu sindrom coronarian acut.
Accidentele rutiere rămân un compartiment îngrijorător. Pe parcursul săptămânii, echipele de asistență medicală urgentă au fost solicitate la 60 accidente rutiere produse pe traseele țării, în urma cărora au suferit 86 cetățeni, inclusiv 15 copii. După acordarea ajutorului medical calificat la etapa de prespital 62 pacienți au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești. La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 85 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu.
În 54 de cazuri s-au constatat urmări grave ale mușcăturilor sau înțepăturilor de insecte. De îngrijiri medicale au avut nevoie și 25 persoane cu combustii și 4 cu insolații. De asemenea au fost înregistrate 43 urgențe toxice, printre care 19 intoxicații cu medicamente, 5 cu alcool și o intoxicație cu monoxid de carbon.
Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă persoanele care sunt în dificultate, sau care au nevoie de îngrijiri medicale să apeleze numărul de urgență 112.
Exclusiv TV