Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi Republicii Moldova un credit în valoare de 55 de milioane de dolari. Fondurile vor fi direcționate spre realizarea Proiectului investiții pentru guvernanță, creștere și reziliență în agricultură. Scopul programului este dezvoltarea subsectoarelor care nu înregistrează performanțe, creșterea veniturile agricultorilor, crearea locuri de muncă, implementarea practicilor agricole inteligente și promovarea producției ecologice. Un acord de împrumut în acest sens a fost semnat, astăzi, între Guvernul de la Chișinău și reprezentanții BIRD.
Vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, semnatarul din partea Republicii Moldova, a declarat că obiectivele acestui acord sunt aliniate la documentele de politici strategice ale statului. Oficialul s-a arătat încrezut că, proiectul va genera mai multe beneficii economice.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Este vorba de acordul de 55 de milioane de dolari, bani care au fost transpuși în 50 de milioane 100 de mii de euro, dar conceptul documentului în sine a rămas același, vorbim despre agricultura din Republica Moldova, dezvoltarea ei și performanțele ei în viitor. Vorbim despre procesul de fortificare a AIPA și pregătirea ei pentru posibilitatea de a se capacita și de a accesa fondurile europene, vorbim despre ANSA care trebuie să garanteze în fiecare zi că mâncarea, care ajunge pe masa moldovenilor este una buna și inofensivă.
În același timp, directorul de țară pentru Moldova a Băncii Mondiale, Inguna Dobraja a declarat că acest proiect nu este ultimul pentru țara noastră, astfel încât vor urma și alte colaborări în domeniul agriculturii.
Proiectul va fi implementat până în anul 2029. În această perioadă, se preconizează ca aproximativ 21 de milioane de dolari SUA vor fi acordați agricultorilor sub formă de granturi, pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol. Alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații. Totodată, aproape 6.5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților AIPA și ANSA, precum și pentru a sprijini înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. În același timp, circa 2.5 milioane de dolari vor fi utilizate pentru managementul proiectului.
Exclusiv TV