Accesul la un loc decent de muncă, formare profesională și sprijin pentru inițiative antreprenoriale, rămâne o provocare pentru mulți tineri din Moldova. Pentru a răspunde acestor nevoi, autoritățile vin cu mai multe programe de sprijin. 15 tineri au beneficiat de granturi în valoare de câte 2.000 de euro pentru dezvoltarea propriilor startup-uri, în cadrul programului „EU4Youth Faza a treia: Ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul în rândul tinerilor”, care s-a desfășurat în perioada 2023-2025.
880 de tineri din Moldova au absolvit programul de instruire în antreprenoriat și educație financiară în cadrul Programului „EU4Youth Faza a treia: Ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul în rândul tinerilor”, dintre care 15 au primit granturi a câte 2.000 de euro. Printre beneficiari este Gabriela Untilă din comuna Țipala, raionul Ialoveni, studentă la Centrul de Excelență în Economie și Finanțe.
GABRIELA UNTILĂ, antreprenoare, comuna Țipala, Ialoveni: „Acum, recent, în martie, am deschis un SRL bazat pe fotografie și problema pe care am identificat-o a fost faptul că în comuna mea nu există un fotograf care să facă o arhivă a satului și care să mediatizeze toate evenimentele și urmează să am o colaborare cu primăria din sat și, împreună, toate evenimentele care se vor desfășua în comuna noastră, să fie fotografiate și plasate într-o arhivă comună.”
Un alt beneficiar este Oana-Marina Paun, studentă în anul întâi la specialitate Inginerie și Mecanică, Universitatea Tehnică a Moldovei, dar și managera unei afaceri de gestionare a deșeurilor. Tânăra spune că, în cadrul programului, a reușit să se familiarizeze cu multe aspecte economice și contabile pentru dezvoltarea asociației.
Toți tinerii participanți au beneficiat de sesiuni de mentorat și au fost ghidați în dezvoltarea planurilor de afaceri cu impact social.
NATALIA IACOB, supervizoare în cadrul programului „EU4Youth Faza a treia”: „Tinerii au aplicat cu un plan de afacere, au aplicat cu prezentare, raport de impact. Să identifice ideea de a afacere care ar rezolva niște probleme sociale. Asta și este esența antreprenoriatului social - să rezolve probleme din comunitate.”
Cu suportul acestui program au fost implementate mai multe proiecte, care se referă la oportunități de dezvoltare a competențelor digitale și antreprenoriale pentru tinerii defavorizați din Moldova și Ucraina, promovarea abilităților de gestionare a carierei, încurajarea participării active a tinerilor atât la viața democratică, cât și economică, dar și schimb de experiență și cunoștințe în rândul tinerilor din Armenia, Georgia și Moldova.
DALIA KRAPAVICKAITE, manager de proiect: „Aproximativ 2.000 de tineri au avut oportunitatea de a participa la instruiri și de a înființa chiar întreprinderi proprii, ceea ce înseamnă că vor face schimb de experiență cu colegii lor, și astfel chiar mai mulți tineri vor putea beneficia.”
Programului „EU4Youth Faza a treia: Ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul în rândul tinerilor” este finanțat de Uniunea Europeană și de Ministerul de Externe al Lituaniei și implementat de Agenția Centrală de Management a Proiectelor în țările Parteneriatului estic. Programul se va derula până la mijlocul anului 2025.
Exclusiv TV