După o lungă așteptare, caldarâmul de pe strada 31 August 1989 din centrul Capitalei, ar urma să intre în proces de reabilitare și conservare. Se întâmplă după ce Consiliul Național al Monumentelor Istorice a avizat, în sfârșit, proiectul propus de municipalitate privind amenajarea unei zone pietonale în care să fie păstrat și pavajul secular. În scurt timp, primăria Chișinău ar trebui să anunțe licitații publice pentru demararea lucrărilor.
După o lungă perioadă în care primăria și ministerul Culturii nu puteau găsi un numitor comun privind reabilitarea caldarâmului de pe strada 31 August și își aduceau acuzații reciproce în tergiversarea proceselor, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a avizat, în data de 14 martie, proiectul de reabilitare a zonei propus de municipalitate.
Municipalitatea informează că, imediat ce va fi recepționat avizul se va purcede la procedurile de licitație pentru lucrările de reparație a străzii, reabilitarea caldarâmului și conservarea acestuia.
Între timp, strada 31 August 1989, tronsonul cuprins între străzile Pușkin și mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, este închisă pentru circulație, însă șoferii oricum parchează nestingherit. Locuitorii capitalei spun că s-au săturat de tabloul dezolant și așteaptă cu nerăbdare modernizarea porțiunii de drum. Unii salută decizia ca locul să fie transformat într-o zonă pietonală, fără mașini.
De altă parte, șoferii pledează pentru menținerea circulației rutiere pe acest tronson și amenajarea locurilor de parcare, deoarece acestea sunt prea puține în centrul Capitalei.
Pavajul de pe strada 31 August din Chişinău este din granit şi ar data din perioada 1868-1870. A fost montat până la venirea lui Carol Smith în funcția de primar al Chişinăului.
Exclusiv TV