În jur de 400 de milioane de lei din amenzile aplicate pentru încălcările în trafic, nu au ajuns în bugetul de stat pentru că nu au fost achitate. Autoritățile recurg la măsuri drastice pentru a-i obliga pe contravenienți să-și respecte obligațiunile. Cei care nu-și onorează plățile în termen, ajung pe mâna executorilor judecătorești. Deși acest instrument este prevăzut de mai bine de doi ani, mai puțin a fost pus în practică pînă în prezent. Ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, declară că în scurt timp vor fi făcute și alte modificări legislative pentru a recupera amenzile rutiere. De altă parte, unii șoferi susțin că și actualele pedepse sunt prea drastice în raport cu posibilitățile economice ale populației.
Oamenii legii atenționează că încălcările fixate de camerele video din trafic trebuiesc achitate în mod obligatoriu. Din moment ce scrisoarea recomandată a fost recepționată de șofer sau de rudele de gradul I al acestuia, proprietarul mașinii trebuie să se prezinte în termen de 60 de zile la orice entitate polițienească pentru a i se întocmi procesul verbal. Dacă acest termen este ignorat, procesul-verbal este întocmit în lipsa persoanei și este trimis, iarăși prin poștă, la domiciliul persoanei. Acesta poate fi contestat în instanța de judecată în termen de 15 zile, iar în maximum 30 de zile, amenda se achită integral. Dacă și procesul verbal este ignorat, atunci următoarea scrisoare va veni de la executorul judecătoresc, explică șeful Direcției monitorizare și documentare a traficului rutier, Igor Postu.
Legislația în vigoare prevede transmiterea proceselor verbale neonorate executorilor judiciar din 2023. Totuși, acest instrument a fost mai puțin folosit în cazul amenzilor rutiere. Anul trecut, din cele aproximativ 150 de mii de constatări ale încălcărilor în trafic, doar 10 la sută au ajuns la executorii judiciari. În același timp, unii șoferi spun că este bine ca legea să fie mai dură cu automobiliștii care ignoră regulile de circulație.
EL: „Trebuie să achiți, cum altfel dacă ai încălcat? - Ați primit vreodată amenzi la cameră? - Am avut și le-am achitat. (MUSCA) Dacă consideri că ai încălcat, dacă nu, te duci și te lămurești.”
Alți șoferi sunt de părere că legile și așa sunt dure și că prea grăbit și nejustificat este procesul către executori.
EL: „Și așa viața e grea, dar presiuni se pun enorme pe societate, pe șoferi".
De altă parte, ministra Afacerilor Interne, Daniela Misail - Nichitin, declară că milioane de lei nu ajung în bugetul statului din cauza neachitării amenzilor de către contravenienți. Astfel, legislația în domeniu urmează să fie modificată pentru a obliga șoferii cu încălcări să-și onoreze plățile.
DANIELLA MISAIL-NICHITIN, ministra Afacerilor Interne: „Într-adevăr este un număr mare de contravenienți care nu achită amenzile. La moment vorbim de circa 400 de milioane de lei care nu au fost achitate. Lucrăm la un proiect de lege pentru a modifica prevederile de executare și achitare a amenzilor. În acest sens, proiectul va fi lansat săptămâna viitoare pentru consultări publice.”
În prezent, termenul de răspundere contravențională pentru șoferi este de 18 luni și nu un an cum a fost anterior. Începând cu luna februarie, camerele video depistează și incălcărie privind necuplarea centurii de siguranță și utilizarea telefonului mobil în timpul condusului. Într-o lună au fost constatate peste 8 mii de astfel de încălcări. Sistemul automatizat de supraveghere a circulației rutiere este constituit actualmente din 61 de posturi, dintre care 43 sunt amplasate în municipiul Chișinău. În anul curent, camere de monitorizare a traficului rutier vor fi instalate în alte 31 de locații din țară.
Exclusiv TV