Medicii trag semnale de alarmă. Numărul bolilor renale este în creștere, iar afectați sunt nu doar vârstnicii, dar și tinerii. Creșterea are loc pe fondul incidenței tot mai mari a diabetului, hipertensiunii și bolilor cardiovasculare. Specialiștii atrag atenția asupra factorilor de risc și reiterează că cea mai bună prevenție rămâne stilul sănătos de viață și verificările medicale periodice.
Carolina Cucoș din raionul Soroca a fost internată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” cu pielonefrită cronică și nefropatie diabetică. Are 61 de ani, însă suferă de probleme renale de 10 ani, iar o cauză este diabetul zaharat. Femeia recunoaște că nu a avut grijă de sănătatea ei în tinerețe și nu a respectat de fiecare dată recomandările medicilor. De aceea, îi îndeamnă pe cetățeni să fie mai atenți când vine vorba de sănătatea lor.
Medicii spun că există doi factori de risc care provoacă boli renale. Pe de o parte este vorba de vârstă și gen, bărbații fiind mai predispuși spre astfel de afecțiuni. De altă parte, o cauză importantă este obezitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Problema cea mai gravă este, însă, faptul că aceste maladii afectează tot mai frecvent oameni tineri.
TATIANA RAZLOG, nefrolog, SCR „Timofei Moșneaga”: „Pacienții adevărați nefrologi sunt pacienții tineri. Pielonefritele fac femeile tineri în perioada productivă, iar glomerulonefritele fac mai frecvent bărbații tineri. Bolile ereditare, cum ar fi polichistoza renală, la fel se apreciază într-o vârstă tânără, începând cu vârsta 30,40 de ani. Dat fiind faptul că crește numărul de pacienți cu diabet zaharat, hipertenisune arterială și boli cardiovasculare, de asemenea, cresc numărul pacienților care au boli cronice de rinichi.”
Medicii spun că la primele simptome, precum edeme, greață, dureri de spate asociate cu febra, urină frecventă și dureroasă, oamenii trebuie să se adreseze imediat la specialiști.
Potrivit statisticilor, în 2024, în țara noastră, 233 de persoane noi au fost diagnosticate cu insuficiență renală. În regiunea europeană se estimează că 100 de milioane de adulți trăiesc cu boli renale, iar alte 300 de milioane sunt expuse riscului. Anual, în a doua zi de joi a lunii martie, este marcată Ziua mondială a rinichiului. Sloganul din acest an a fost „Rinichii tăi sunt bine? Depistează precoce, protejează sănătatea rinichilor.”
Exclusiv TV