Donarea de organe rămâne unul din cele mai importante gesturi de solidaritate umană, oferind o a doua șansă la viață pentru mii de pacienți aflați pe listele de așteptare. În țara noastră, zeci de pacienți au nevoie de transplant hepatic și renal, însă anul trecut au fost efectuate doar cinci intervenții, încât numărul doritorul este mic. În același timp, este în creștere numărul intervențiilor de transplant de țesut, inclusiv de piele, os sau cornee.
Galina Guțu din satul Dumitreni, raionul Florești, a trecut, săptămâna trecută, printr-o intervenție de transplant de cornee. Femeia avea probleme la un ochi din 2023, iar tratamentele nu au ajutat-o. Pentru a-și salva vederea, Galina Guțu s-a adresat medicilor de la spitalul clinic municipal „Sfânta Treime”, care i-au dat vestea proastă că-și poate salva ochiul doar prin transplant. Astfel, femeia a trecut prin două transplanturi de membrană amniotică, iar de curând și printr-o intervenție de înlocuire a corneei.
Potrivit statisticilor, în 2024, au fost efectuate 29 de transplanturi de cornee și 108 transplanturi de membrană amniotică pe suprafața oculară, care sunt efectuate la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Cele două tipuri de transplant sunt cele mai frecvente în țara noastră.
Specialiștii atenționează că, de la an la an, numărul persoanelor cu probleme de vedere este în creștere, cauza fiind expunerea excesivă în fața gadgeturilor și a luminii artificiale.
Totuși, cele mai așteptate, dar și mai complicate tipuri de transplant efectate în țara noastră, sunt cele hepatice sau renale. Specialiștii susțin că lista de aștepatre este mare, deoarece moldovenii încă rămân sceptici în privința procedurii de donare a organelor.
Directorul Agenției de Transplant, Grigore Romanciuc, a declarat că, odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19, operațiile de transplant de organe au scăzut. Dacă în 2019 - au fost efectuate 20 de intervenții, în 2024 - doar cinci. Este vorba de 4 transplanturi de ficat și unul renal. Însă, este în creștere numărul transplanturilor de țesut.
GRIGORE ROMANCIUC, directorul Agenției de Transplant: „În lista transplant renal, actualmente noi avem 18 pacienți, care așteaptă transplant renal. În lista pentru transplant hepatic avem în jur de 50 de pacienți. Deja în debutul anului 2025, noi avem două transplanturi hepatice efectuate. Deci, eu sper că s-ar începe un trend pozitiv. În ce privește transplantul de celule, noi înregistrăm o continuă creștere. În 2019, am avut 220 și ceva de intervenții. În 2024 - numărul total a depășit cifra de 400".
Amintim că în luna februarie curent, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care prevede schimbul de organe și țesuturi între Moldova și alte state. Potrivit autorităților, implementarea proiectului va spori accesul la tratamente prin transplant. Pentru 2025, în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost prevăzută suma de 7,8 milioane de lei pentru realizarea a 156 de transplanturi.
Exclusiv TV