Trimiși în judecată pentru coruperea alegătorilor

13.03.2025, 10:10
O femeie din Soroca, a fost condamnată la un an de închisoare, într-un dosar de corupere a alegătorilor. Potrivit procurorilor, aceasta, împreună cu alte persoane, ar fi dat sfaturi și indicații, pentru a determina alegătorii să voteze în favoarea exponenților blocului electoral „Victoria”, în cadrul alegerilor prezidențiale din toamna trecută. Alte două persoane din nordul țării, în vârstă de peste 30 de ani, au fost trimise în judecată pentru aceleași încălcări.

Potrivit Procuraturii Generale, femeia din Soroca de 60 de ani, condamnată în dosarul de corupere a alegătorilor, a identificat mai multe persoane de la care a colectat datele cu caracter personal și cărora le-a instalat pe dispozitivele electronice aplicația Promsvyazbank, convingâdu-i să voteze în alegerile prezidențiale din toamna anului trecut pentru exponenții blocului „Victoria”, în schimbul remunerațiilor bănești.

VIOLINA MORARU, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale: „Inculpata a întreprins acțiuni infracționale de determinare a persoanelor ca contra sumelor bănești să aleagă opțiunea promovată de blocul „Victoria” la referendum și să aplice ștampila la cuvântul „NU”.

Procurorii au constatat că, planul inculpatei nu a fost dus la bun sfârșit, deoarece alegătorii racolați au renunțat la aplicație și nu au ridicat banii promiși după ce au fost informați despre consecințele corupției electorale. Aceștia au depus depoziții împotriva agitatoarei, care a fost condamnată pentru acțiunile sale la un an privațiune de libertate. În același context, Procuratura Geneală anunță că, un cuplu din nordul țării a ajuns pe banca acuzațiilor într-un dosar similar. Cei doi erau activiști locali ai Blocului Victoria.

VIOLINA MORARU, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale: „Procurorii îi trimit pe banca acuzaților pentru faptul că ar fi primit în perioada septembrie 2024 - noiembrie a anului trecut, suma de 200.000 lei din Rusia, prin aplicația mobilă a băncii din statul străin „Promsviazbank”, pe care să-i transmită locuitorilor unui raion din nord-estul Moldovei ca să le influențeze votul. Ulterior, în cadrul unei adunări cu simpatizanții blocului politic vizat, din acei bani ar fi fost oferită o sumă de peste 10.000 lei unei pensionare și peste 20.000 lei unei altei femei dintr-un sat al raionului unde învinuiții activau în cadrul blocului. În schimb, învinuiții se așteptau ca persoanele să facă alegerile cerute de învinuiți, atunci când urmau să voteze la referendum și alegerile prezidențiale.”

Potrivit Codului penal, aceste fapte de corupere electorală se pedepsesc cu amendă de până la 57.500 lei sau cu închisoare de la 1 an până la 5 ani. Anterior, conducerea Inspectoratului General al Poliției declara că a deconspirat o rețea organizată de grupul criminal condus de politicianul figar Ilan Șor, care cuprindea în jur de 140 de mii de alegători, ce urmau să fie corupți în cele două scrutine din toamna anului trecut. Banii veneau în Moldova din Federația Rusă prin intermediul aplicației unei bănci de la Moscova. Doar în lunile septembrie - octombrie 2024, poliția a documentat aproximativ un milion de transferuri bănești care au ajuns în conturile a mii de moldoveni. Poliția spune că banii, aproape 39 de milioane de dolari, erau destinați coruperii alegătorilor în favoarea grupării criminale Șor. Fugarul condamnat, Ilan Șor, a respins acuzațiile.

Exclusiv TV