Cetățenii Republicii Moldova, care intenționează să-și cumpere un imobil în țară, vor putea plăti direct în valută străină. Parlamentul a adoptat în prima lectură o inițiativă, care permite tranzacții imobiliare valutare între două persoane fizice o dată la trei ani.
RADU MARIAN, președintele comisiei economie, buget și finanțe: "Astăzi, conform legislației în vigoare tranzacțiile între persoanele fizice trebuie efectuate obligatoriu în lei moldovenești. Venim cu această modificare ca să încurajăm plățile fără numerar, atunci când se tranzacționează locuințe sau imobile și ca să reducem la zero comisioanele de conversie valutară pentru cetățeni".
Autorii inițiativei legislative declară că prin acest proiect de lege a fost preluată practica unor țări din Uniunea Europeană, care au permis tranzacții imobiliare valutare din cauza numărului lor mare pe piața locală. Deputații atenționează că proiectul de lege se referă doar la achiziția sau vânzarea de imobile făcute între două persoane fizice.
RADU MARIAN, președintele comisiei economie, buget și finanțe: "Conform datelor pe care le avem disponibile de pe piața imobiliară, 90-95% din aceste tranzacții secundare între persoane fizice, care țin de tranzacțiile imobiliare, se fac în valută. Nu mă refer aici la tranzacțiile imobiliare care se fac în cadrul programului Prima Casă, bănci comerciale și persoane fizice".
În același timp, proiectul a fost criticat de opoziția parlamentară, care atrage atenția că există neconcordanțe cu legislația în vigoare.
OLEG REIDMAN, deputatul fracțiunii BCS: "Niciun notar nu va aviza un contract în care plata se face în dolari sau euro. Da, va confirma că prețul este stabilit în dolari, la cursul zilei în care s-a făcut tranzacția. Și cum ministerul Finanțelor va stabili, în cazul în care azi am cumpărat și peste trei ani l-am vândut, creșterea de capital și impozitele pe care trebuie să le achit, în ce valută?"
RADU MARIAN, președintele comisiei economie, buget și finanțe: "Acest interval de trei ani anume vine din definiția de locuință de bază din Codul Fiscal, care înseamnă o locuință în care locuiești . Dacă locuiești trei ani în acea locuință și dacă o vinzi, diferența de creștere de capital nu se aplică. Și așa va fi de acum încolo și nu se intervine în niciun fel pe impozitare, rămâne exact așa cum era".
Noile modificări urmează să intre în vigoare din 1 aprilie, atunci când vor fi limitate și tranzacționările în numerar a bunurilor imobile. Astfel, achitările cash vor fi permise doar până la limita de 100 de salarii medii în economie, care, la situația din acest an, este de până la 1,6 milioane de lei.
Proiectul de lege urmează să fie adoptat în următoarele săptămâni în lectură finală, pentru a intra în vigoare pe 1 aprilie, odată cu legislația care limitează plățile în numerar pentru achizițiile de imobile și mașini.
Exclusiv TV