PACCO - riscuri și prognoze

17.02.2025, 13:55
Tergiversarea procedurii de vetting și a dosarelor aflate pe rol la procuraturile specializate sunt principalele riscuri ce pot apărea în contextul creării noii procuraturi specializate - PACCO. Despre acest lucru a anunțat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul unei emisiuni televizate. Ea susține că proiectul de lege care prevedere lichidarea Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Corupției și Cauze Speciale trebuie suspus unor ample consultări și trebuie îmbunătățit. Ministerul Justiției ar putea solicita și opinia Comisiei de la Veneția.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru spune că proiectul de lege privind lichidarea Procuraturii Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale, și instituirea unei noi structuri - PACCO, a fost elaborat de către un grup de deputați din parlament, iar ministerul Justiției nu a văzut acel proiect de lege. Oficiala spune că în urma consultărilor cu toate instituțiile vizate și la votarea între lecturi, proiectul ar putea suferi modificări și îmbunătățiri esențiale, astfel încât să nu fie afectate dosarele care sunt pe rol la cele două procuraturi specializate.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministra Justiției: „Cel mai mult pentru noi, Ministerul Justiției, ne preocupă implementarea astfel încât aceasta să aibă loc într-un mod cât mai bine gestionat, reieșind din faptul că avem și procedură de vetting, avem și angajamente internaționale și mai ales cel mai mult ne preocupă să nu afectăm și continuitatea pe dosarele existente. Riscuri sunt la orice reformă și este important cum sunt gestionate toate aceste riscuri și respectiv urmează să fie discutate și făcut planul de implementare foarte atent.”

În acest sens, ministra Justiției nu exclude că va cere și opinia Comisiei de la Veneția.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministra Justiției: ”Nu este o obligație de a solicita opinia Comisiei de la Veneția, dar atunci când faci anumite reforme destul de importante pe segmentul justiției, procuraturii este binevenit să soliciți și opinia Comisiei de la Veneția pentru a ne asigura că sunt respectate anumite standarde, poate au și propuneri de îmbunătățire. Cel puțin pe toate legile mai importante de aproape doi ani de când sunt ministru, la majoritatea am solicitat opinia Comisiei. Opinia poate fi solicitată în timpul elaborării și post factum și se fac îmbunătățirile respective.”

Demnitara lasă de înțeles, totuși, că în sistemul justiției problema nu e în legi, ci în modul în care aceasta este aplicată de responsabili.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministra Justiției: „Nu contează legea, ea poate fi de 100 de ori modificată. Contează modul de implementare și de aplicare. Eu cred că și astăzi noi avem un cadru legal foarte bun, dar, din păcate, el este aplicat cam cu dificultăți de către organele de drept.”

Amintim că săptămâna trecută, deputatul fracțiunii PAS, Igor Chiriac a înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede lichidarea celor două procuraturi specializate - Anticorupție și PCCOCS, urmând a fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, abreviat PACCO. Potrivit documentului, cele două procuraturi își vor înceta activitatea la 30 de zile după intrarea în vigoare a legii și, prin urmare, se vor încheia și mandatele procurorilor șefi, Veronica Dragalin și Victor Furtună, dar și ale adjuncților acestora. Cei din urmă, vor putea fi transferați, cu acordul lor, la alte procuraturi teritoriale, dar nu în funcții de conducere. Precizăm că Procuratura Generală a emis o declarație prin care se arată reticentă față de documentul propus de PAS și susține că există un șir de riscuri pe temen lung, printre care afectarea recentei reforme organizatorice a Procuraturii Generale și posibile tergiversări ale cauzelor și dosarelor aflate pe rol. În aceste condiții, Procuratura Generală consideră esențială realizarea unor consultări publice ample, avizarea și expertizarea juridică și anticorupție a proiectului, în special de instituții europene. Aceleași obiecții le-a remarcat și Procuratura Anticorupție.

Exclusiv TV